Cenzură pe Internet în Rusia, în ziua alegerilor. Cel puţin 500 de site-uri independente sunt inaccesibile

Cel puţin cinci site-uri de Internet independente din Rusia erau inaccesibile duminică dumineaţa, în ziua alegerilor legislative din Rusia, a constatat AFP după ce postul de radio Ecoul Moscovei a denunţat un atac informatic.

701 afișări
Imaginea articolului Cenzură pe Internet în Rusia, în ziua alegerilor. Cel puţin 500 de site-uri independente sunt inaccesibile

Cenzură pe Internet în Rusia, în ziua alegerilor. Cel puţin 500 de site-uri independente sunt inaccesibile (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

În afară de Ecoul Moscovei, site-urile cotidianului Kommersant, săptămânalului New Times, organizaţiei neguvernamentale Golos care inventariază fraudele electorale şi site-ul interactiv Carta fraudelor (http://www.kartanarusheniy.ru) erau inaccesibile.

"Mai multe site-uri de informaţii au fost victimele atacurilor informatice în ziua alegerilor legislative", anunţă agenţia Itar-Tass.

Aleksei Venediktov, redactor-şef al postului de radio Ecoul Moscovei, a anunţat pe contul său de Twitter că site-ul radioului a fost victima unui atac de tipul DDoS "de la ora 06.40 (04.40 ora României).

"Atacul asupra site-ului în ziua alegerilor este clar o tentativă de a împiedica publicarea informaţiilor despre fraude", a adăugat el. Postul de radio Ecoul Moscovei este controlat de compania Gazprom dar rămâne până în prezent principalul radio rus care oferă informaţii independente.

Venediktov a declarat pentru agenţia Interfax că postul de radio va depune o plângere la Parchet şi la Comisia Electorală Centrală.

"Pregătim o plângere la Parchetul general şi la Comisia Electorală Centrală din Rusia", a declarat el.

"În plus, atragem atenţia asupra faptului că atacul asupra site-ului nostru poate pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor", a continuat el.

Bloggerii ruşi au anunţat deja de sâmbătă atacuri informatice asupra platformei LiveJournal, unul dintre principalele site-uri care găzduiesc bloguri.

În plus, redactorul-şef al principalului site de informaţii online Gazeta.ru, Mihail Kotov, a fost convocat duminică de serviciul federal al mass-media (Roskomnadzor), a declarat el pentru agenţia Interfax.

Unul dintre adjuncţii săi a demisionat joi denunţând presiuni "fără precedent" exercitate în apropierea alegerilor.

Gazeta.ru era accesibil duminică dimineaţă pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici