China a devenit al cincilea exportator mondial de armament

China a depăşit Marea Britanie şi a devenit al cincilea exportator de armament, cu o cotă de 5% din comerţul mondial în acest sector, potrivit unui raport publicat luni de către Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

250 afișări
Imaginea articolului China a devenit al cincilea exportator mondial de armament

China a devenit al cincilea exportator mondial de armament (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Este pentru prima dată, din 1950, când Marea Britanie nu se mai ocupă unul dintre primele cinci locuri la nivel mondial, potrivit acestui Institut.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, în comparaţie cu precedenţii cinci ani, 55% dintre aceste exporturi mergând în Pakistan.

"Ascensiunea Chinei a fost cauzată, în principal, de achiziţii importante de armament în Pakistan", a declarat, citat într-un comunicat, Paul Holtom, directorul pentru Cercetare din cadrul SIPRI.

"Un anumit număr de contracte recente relevă că China devine un furnizor semnificativ pentru un număr în creştere de state importante", afirmă acest expert.

Pakistanul este de mult timp un aliat-cheie al Chinei în Asia de Sud. Raportul relevă, de asemenea, că Myanmarul şi Bangladeshul importă armament chinez, dar şi Venezuela, în America Latină.

Comerţul mondial cu armament a crescut cu 17% în perioada 2008-2012, în comparaţie cu cincinalul precedent, potrivit raportului, în care se adaugă că Statele Unite şi Rusia au rămas principalii exportatori. Statele Unite deţin 30% din piaţă, iar Rusia 26% şi sunt urmate de Germania şi Franţa.

Într-un alt raport, publicat luna trecută, SIPRI nota că austeritatea bugetară a determinat în 2011, pentru prima dată după 20 de ani, o scădere a vânzărilor primelor 100 cele mai mari grupuri de armament la nivel mondial, însă acest studiu nu includea China.

Ţările din Asia de Est caută să îşi consolideze capacităţile navale, din cauza unor dispute teritoriale, în principal între China şi vecinii săi.

China şi-a consolidat sectorul armamentului după ce importurile sale de armament au fost supuse unor restricţii importante, introduse de ţările occidentale în urma reprimării sângeroase de către Armata Populară de Eliberare a unei mişcări pentru democraţie în Piaţa Tiananmen, la Beijing, în 1989.

Beijingul nu publică statistici despre exporturile sale de armament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici