China oferă asigurări Rusiei că îşi menţine poziţia privind conflictul din Ucraina

Administraţia de la Beijing a dat asigurări Rusiei, luni, că nu şi-a modificat poziţia faţă de conflictul militar din Ucraina, subliniind că va rămâne "o voce obiectivă" în eforturile de găsire a unei soluţii diplomatice.

1490 afișări
Imaginea articolului China oferă asigurări Rusiei că îşi menţine poziţia privind conflictul din Ucraina

Sursa: AP / Mediafax Foto

Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a discutat luni, prin telefon, cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, după reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor de pace în Ucraina, la care Moscova nu a fost invitată.

China va fi "o voce obiectivă şi raţională" în organizaţiile internaţionale şi "va stimula în mod activ lansarea negocierilor de pace", a declarat Wang Yi, într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anterior, Ministerul chinez de Externe anunţase că reuniunea desfăşurată în oraşul saudit Jeddah a contribuit la "consolidarea consensului internaţional". Emisarul chinez Li Hui "a avut contacte extinse şi a comunicat cu toate părţile, pe tema rezolvării pe cale politică a crizei din Ucraina, a ascultat opiniile şi propunerile tuturor părţilor, a consolidat consensul internaţional. Toate părţile au comentat favorabil participarea lui Li Hui şi au susţinut rolul pozitiv al Chinei în facilitarea negocierilor de pace", a subliniat Ministerul chinez de Externe, insistând că va continua să susţină dialogul pe baza planului de pace chinez şi în sensul construirii "încrederii mutuale".

În schimb, Administraţia de la Moscova a catalogat drept "irelevante" discuţiile organizate de Arabia Saudită, întrucât Rusia nu a participat.

China a refuzat să condamne invazia militară rusă în Ucraina şi a intensificat relaţiile cu Moscova. În schimb, Beijingul pledează constant pentru negocieri şi a cerut, în general, respectarea suveranităţii naţiunilor. China a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ţină cont de preocupările de securitate exprimate de Rusia, semnalând susţinere pentru garanţiile de securitate cerute de Moscova din partea NATO.

Reuniunea din Arabia Saudită, la care au participat oficiali din aproximativ 40 de state, a fost marcată de disensiuni şi s-a încheiat fără un rezultat concret, în contextul în care Rusia nu a trimis nicio delegaţie. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că delegaţia Kievului a prezentat planul de pace propus unilateral de Kiev, axat pe retragerea trupelor ruse de pe întregul teritoriu ocupat al Ucrainei, inclusiv din regiunea Crimeea. "Discuţiile nu au fost facile, fiind marcate de numeroase dezacorduri", a admis Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev şi şeful delegaţiei ucrainene de la Jeddah. Un diplomat european a afirmat că a existat consens asupra faptului că "integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să fie elementul central pentru un acord de pace".

Delegaţia Braziliei a insistat că "orice negociere veritabilă trebuie să implice toate părţile", inclusiv Rusia. "Chiar dacă Ucraina este principala victimă, dacă vrem pace cu adevărat, trebuie să implicăm Moscova în proces, într-o formă sau în alta", a afirmat Celso Amorim, unul dintre consilierii preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Înaintea evenimentului, Administraţia Volodimir Zelenski exprimase speranţa că reuniunea din Arabia Saudită va contribui la reconfigurarea arhitecturii politice internaţionale. Kievul ar fi vrut obţinerea sprijinului naţiunilor din Sudul Global - India, Brazilia şi Africa de Sud - care au adoptat poziţii neutre faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici