Comisia de la Veneţia: Interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova încalcă depturile omului

Comisia de la Veneţia a anunţat vineri, în cadrul celei de-a 94-a sesiuni plenare, că interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova vine în contradicţie cu drepturile omului şi libertatea de exprimare.

579 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova încalcă depturile omului

Comisia de la Veneţia: Interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova încalcă depturile omului (Imagine www.jurnal.md)

"Fiecare are dreptul la liberă exprimare. Acest drept include libertatea de a căuta, primi şi comunica fapte şi idei", afirmă experţi din cadrul Comisiei de la Veneţia, citaţi de Jurnal de Chişinău în ediţia electronică

Într-un raport preliminar, prezentat zilele trecute, experţi europeni au apreciat că Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, adoptată în Republica Moldova, trebuie anulată şi declarată neconstituţională, avertizând că altfel ţara va mai pierde un caz la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului).

Parlamentul moldovean a aprobat, la 12 iulie 2012, Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012.

Această lege prevede pedepse cu amenda în cuantum de până la 3.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 187 de euro) pentru persoane fizice şi de până la 10.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 627 de euro) pentru persoane juridice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici