Comisia Europeană a confirmat îndeplinirea de către Kosovo a criteriilor necesare pentru liberalizarea vizelor

Comisia Europeană a confirmat că statul Kosovo a îndeplinit ultimele două condiţii pentru a obţine liberalizarea vizelor, în urma ratificării Acordului de delimitare a frontierei cu Muntenegru şi consolidării luptei împotriva criminalităţii şi a corupţiei.

301 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a confirmat îndeplinirea de către Kosovo a criteriilor necesare pentru liberalizarea vizelor

Comisia Europeană a confirmat îndeplinirea de către Kosovo a criteriilor necesare pentru liberalizarea vizelor

"Toate eforturile şi munca depusă de Kosovo, în materie de liberalizare, a dat roade, iar de aceea pot confirma că statul Kosovo a îndeplinit toate criteriile pentru liberalizarea vizelor", a declarat comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele kosovar Hashim Thaci.

Comisia Europeană a lansat încă din 2012 dialogul referitor la liberalizarea vizelor. În raportul de miercuri, Executivul UE a confirmat că statul Kosovo a îndeplinit ultimele două criterii necesare: delimitarea frontierei şi înregistrarea unor rezultate consolidate în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei.

"Decizia de astăzi, a Comisiei Europene, reprezintă una dintre cele mai bune veşti pe care cetăţenii din Kosovo le aşteaptă de câteva decenii", a declarat preşedintele Thaci, adăugând că acesta este un moment istoric, relatează publicaţia Balkan Insight.

"Astăzi, ultimul zid al izolării în întreaga societatea europeană a început să se dărâme. Kosovo şi UE au câştigat", a adăugat Thaci.

Acordul privind delimitarea frontierei cu Muntenegru a fost semnat în anul 2015, însă Kosovo nu a reuşit să îl ratifice din cauza opoziţiei exprimate de mai multe partide, care considerau că acesta afectează integritatea teritorială a statului kosovar. Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul la data de 21 martie 2018, în urma izbucnirii unor proteste violente.

"Kosovo şi-a demonstrat angajamentul în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate", a declarat Avramopoulus, îndemnând Parlamentul European şi Consiliul să demareze următoarele proceduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici