Comisia Europeană a modificat alerta privind brânza din România

Comisia Europeană a modificat alerta privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză provenind din România, după ce premierul Dacian Cioloş a cerut clarificări, argumentând că avertizarea viza un produs de alt tip.

6413 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a modificat alerta privind brânza din România

Comisia Europeană a modificat alerta privind brânza din România (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Alerta, emisă iniţial de Comisia Europeană pe 16 martie, a fost modificată marţi, 22 martie, avertizând asupra riscului existenţei bacteriei "Escherichia coli în brânză fermentată din România".

Iniţial, pe 16 martie, notificarea emisă prin sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF) atrăgea atenţia asupra riscului existenţei bacteriei Escherichia coli "în brânză de oaie" provenind din România.

Comisia Europeană anunţă că există risc de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând statele membre UE să efectueze verificări în reţeaua de distribuire. Conform datelor Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania, Spania şi Franţa.

Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat, luni, că a cerut clarificarea situaţiei cu Comisia Europeană privind alerta care viza produsele provenind din România, precizând că "va lua o poziţie foarte clară pentru că nu poate accepta astfel de erori". "Am cerut încă de vineri clarificarea situaţiei cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni şi am înţeles că problema acolo a fost că a fost o alertă greşit dată de autorităţile italiene care au vorbit de laptele de oaie şi nu de laptele de vacă. (…) Înţeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet şi nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală şi am cerut clarificarea acestor lucruri. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat greşit, iniţial, produsele din lapte de oaie şi înţeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă şi nu la nivel naţional pentru toate produsele româneşti, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate", declara Dacian Cioloş la Alba Iulia.

Autoritatea Sanitar Veterinară a transmis sâmbătă că produsul notificat de autorităţile italiene nu era obţinut din lapte de oaie, ci de vacă. "Autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă iniţiată în data de 16.03.2016 a fost menţionată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă", preciza instituţia.

Comisia Europeană a luat decizia de a emite o astfel de alertă după o sesizare făcută de Italia.

Infecţia intestinală de care suferă copilul român internat într-un spital din Florenţa a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, au confirmat laboratoare specializate din Italia, după rezultatul iniţial anunţat de autorităţile locale. "Brânză care are bacteria Escherichia coli a provocat infecţia intestinală a copilului de 14 luni internat în Clinica Meyer din Florenţa", conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio şi de Institutul Superior de Sănătate din Italia.

Cele două laboratoare au analizat mostre de brânză trimise de Autoritatea sanitară locală din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. "Sindromul hemolitic-uremic în acest caz este asociat consumului de brânză", informează cele două laboratoare.

Ancheta autorităţilor medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât şi verificarea unor mostre de brânză.

Un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în oraşul italian Florenţa cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România, informează site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florenţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autorităţii sanitare locale, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România. "Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat", a precizat marţi Autoritatea sanitară din Florenţa.

Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific româneşti, dar şi din altele.

Conform Autorităţii sanitare locale din Florenţa, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici