Consiliul Europei adoptă o convenţie contra traficului de organe umane

Consiliul Euroei (CoE) a anunţat miercuri adoptarea unei Convenţii internaţionale contra traficului de organe umane, care urmează să fie deschisă, în curând, pentru a fi semnată de către state interesante.

274 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei adoptă o convenţie contra traficului de organe umane

Consiliul Europei adoptă o convenţie contra traficului de organe umane (Imagine: Shutterstock)

Această Convenţie, care se doreşte să fie de nivel mondial, urmează să fie deschisă până la sfârşitul lui 2014-începutul lui 2015 semnării celor 47 de state membre CoE, dar şi altor ţări care nu fac parte din organizaţie.

Este vorba despre "protejarea victimelor şi facilitarea cooperării la nivel naţional şi internaţional cu scopul urmăririi mai eficiente în justiţie a celor responsabili de acest trafic", a precizat organizaţia paneuropeană într-un comunicat.

Convenţia invită guvernele să transforme în infracţiune penală prelevarea ilicită de organe umane de la donatori vii sau decedaţi.

O prelevare este considerată ilicită atunci când este efectuată "fără consimţământul liber, informat şi specific al donatorului viu sau (care între timp a) decedat" ori fără ca prelevarea de la o persoană decedată să fie autorizată de către dreptul intern al unei ţări.

Tot ilicită este dacă, în schimbul prelevării, "donatorul sau o terţă persoană obţine un profit".

Convenţia prevede măsuri de protecţie şi despăgubire a victimelor, dar şi de prevenţie, "menite să garanteze transparenţa şi un acces echitabil la serviciile de transplant".

Ea lasă totuşi la latitudinea statelor să decidă dacă este necesar sau nu să urmărească donatorii de organe şi să-i considere sau nu complici, eventual instigatori la trafic.

CoE subliniază că "penuria de organe, disparităţile economice accentuate de criză, inegalitatea sistemelor de sănătate şi aviditatea traficanţilor fără scrupule au antrenat o extindere a «turismului pentru transplant» şi traficului de organe umane în ultimii ani".

Este vorba despre o practică "exercitată adesea de către reţele mafiote, care prelevează ţesuturi sau organe de la persoane decedate sau vii". Acest trafic este "adesea practicat în detrimentul persoanelor sărace sau în ţări puţin dezvoltate", subliniază organizaţia.

În pofida unei creşteri a numărului şi calităţii grefelor, peste 68.000 de persoane se aflau în aşteptarea unui transplant de rinichi în Europa, în 2012, iar 12 pacienţi înscrişi pe o listă de aşteptare mor zilnic din cauza lipsei de organe disponibile, potrivit CoE.

Convenţia este necesar să aibă cel puţin cinci semnatari, dintre care trei să fie state membre ale CoE, pentru a putea să intre în vigoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici