Consiliul Naţional Sirian, cea mai importantă formaţiune a opoziţiei siriene, refuză să participe la Geneva

Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei, nu va participa la conferinţa de pace Geneva-2 şi ameninţă cu retragerea din Coaliţia împotriva regimului în cazul în care aceasta va participa la reuniune, a anunţat liderul grupului duminică.

147 afișări

"CNS, care este cel mai mare bloc politic din cadrul Coaliţiei, a adoptat decizia fermă (...) de a nu merge la Geneva, date fiind circumstanţele actuale" pe teren în Siria, a declarat telefonic pentru AFP Georges Sabra, liderul Consiliului.

"Acest lucru înseamnă că (CNS) nu va rămâne în interiorul Coaliţiei dacă aceasta va participa", a adăugat el. Coaliţia a stabilit drept condiţie comună a participării la o asemenea conferinţă de pace plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"În cazul în care Coaliţia decide să meargă, noi nu vom merge", a subliniat Sabra, invocând suferinţele populaţiei din cauza războiului între regim şi rebeli.

Rusia şi Statele Unite doresc să convoace la jumătatea lui noiembrie o conferinţă internaţională de pace privind Siria, cunoscută sub numele de Geneva-2, cu scopul de a găsi o soluţie politică la conflict.

CNS, din cadrul căreia face parte influenta mişcare Fraţii Musulmani din Siria, a fost liderul opoziţiei împotriva regimului al-Assad, după care a inclus, în urma unor eforturi, în noiembrie 2012, noi grupări, formând Coaliţia naţională a opoziţiei.

Consiliul reuneşte susţinătorii politicii de confruntare în cadrul conflictului, care refuză orice negociere a unei păci înainte de plecarea lui al-Assad de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici