Cota de imigranţi ameninţă excelenţa ştiinţifică britanică, avertizează laureaţi ai Premiului Nobel

Cota de imigranţi din afara UE impusă de noul Guvern reprezintă o ameninţare la adresa excelenţei ţării în domeniul ştiinţific, avertizează într-o scrisoare, publicată joi, opt dintre cei 11 oameni de ştiinţă britanici sau care muncesc în Marea Britanie şi deţin Premiul Nobel.

15 afișări
Imaginea articolului Cota de imigranţi ameninţă excelenţa ştiinţifică britanică, avertizează laureaţi ai Premiului Nobel

Cota de imigranţi ameninţă excelenţa ştiinţifică britanică, avertizează laureaţi ai Premiului Nobel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua politică în domeniul imigraţiei "va ameninţa capacitatea de a recruta tinere talente sclipitoare, dar şi oameni de ştiinţă distinşi, în universităţile şi industriile britanice", se arată într-o scrisoare publicată de The Times, semnată, între alţii, de cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2010, olandezul de origine rusă Andre Geim şi ruso-britanicul Konstantin Novoselov.

"Guvernul a apreciat ca oportun să permită o excepţie pentru fotbaliştii din Premier League. Acest lucru ilustează deplin priorităţile noastre ca ţară, dacă nu ne putem permite aceeaşi recunoaştere faţă de elita oamenilor noştri de ştiinţă şi inginerilor noştri", adaugă cei opt laureaţi ai Premiului Nobel, care figurează printre cei 11 britanici sau cercetători care locuiesc în Marea Britanie care au obţinut un Premiu Nobel în domeniul ştiinţei, din 1996 şi până în prezent.

Guverul britanic a stabilit, în iunie, o cotă de 24.100 de vize de muncă ce vor fi acordate în acest an, cetăţenilor provenind din alte ţări decât din Uniunea Europeană (UE).

Măsura, care figura între promisiunile făcute în campanie de conservatori, a suscitat critici dure, inclusiv în cadrul Guvernului de coaliţie, din care fac parte conservatorii de dreapta şi liberal-democraţii de centru.

Ministrul liberal-democrat pentru Comerţ şi Întreprinderi, Vince Cable, a declarat recent că noua plitică "produce mult rău societăţilor britanice".

Alături de Andre Geim şi Konstantin Novoselov, scrisoarea a mai fost semnată de Paul Nurse, Tim Hunt, Martin Evans, Harry Kroto, John Walker şi John Sulston.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici