CRIZA DIN SIRIA: Bashar al-Assad susţine că ţara sa nu este "în război civil", ci este ATACATĂ de Al-Qaida

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că ţara sa nu este "în război civil", ci este atacată de "zeci de mii de jihadişti", majoritatea Al-Qaida, într-un interviu pentru postul de televiziune american FoxNews difuzat miercuri seară.

1404 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA: Bashar al-Assad susţine că ţara sa nu este "în război civil", ci este ATACATĂ de Al-Qaida

Bashar al-Assad susţine că Siria este atacată de Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Assad, al cărui interviu a fost realizat marţi la Damasc, s-a adresat printre altele indirect omologului său american Barack Obama cerându-i să "asculte bunul simţ al poporului (său)".

În acest interviu extins realizat de doi jurnalişti americani ai FoxNews, preşedintele sirian a asigurat că ţara sa nu este "în război civil".

"Avem un război, un nou fel de război" cu "zeci de mii de jihadişti" de peste 80 de naţionalităţi diferite.

"Ceea ce vă pot spune este că 80 la sută - unii zic 90 la sută, nu avem date precise - din aceşti terorişti sunt membri ai Al-Qaida şi ai ramurilor sale" a declarat şeful statului, care a vorbit în engleză.

Conform acestuia, de la declanşarea conflictului în urmă cu doi ani şi jumătate "zeci de mii de sirieni" şi 15.000 de soldaţi guvernamentali au fost ucişi, majoritatea în "atacuri teroriste, asasinate şi atentate sinucigaşe".

Acesta a mai afirmat că atacul cu arme chimice de la 21 august a fost realizat de rebeli şi nu de forţele sale armate.

Occidentalii şi mai multe state arabe acuză regimul de la Damasc că a comis acest masacru, care aproape a declanşat atacuri militare americane şi franceze.

Rusia, aliat al Siriei, şi Statele Unite au semnat sâmbătă un acord la Geneva privind distrugerea arsenalului chimic sirian.

Luptători Al-Qaida au cucerit un oraş din nordul Siriei

Un grup de combatanţi Al-Qaida a capturat miercuri oraşul sirian Azaz, în apropiere de frontiera turcă, după lupte violente împotriva rebelilor, au declarat militanţi pentru AFP.

"Statul islamic în Irak şi Levant (EIIL) a preluat controlul total asupra Azaz. Acesta deţine intrările în oraş", a explicat Abou Ahmad, un militant prezent în Azaz.

Un alt militant, care locuieşte la Azaz, a confirmat această informaţie. "EIIL controlează complet (oraşul). Aceştia opresc oamenii în casele lor şi controlează toate punctele de control", a declarat el pe internet pentru AFP, aflat sub anonimat.

Confruntările continuă în jurul Azaz.

Abou Ahmad a declarat că după ce au cucerit oraşul, luptătorii EIIL se îndreaptă către punctul de trecere cu Turcia de la Bab al-Salameh, care este controlat de mai multe luni de rebeli.

Semn al complexităţii conflictului în Siria, în anumite regiuni s-au intensificat luptele între EIIL şi rebelii non-jihadişti în ultimele săptămâni, în timp ce în alte zone aceştia luptă împreună împotriva trupelor regimului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici