CRIZA DIN UCRAINA: Manifestanţii de la Kiev au ocupat o clădire aparţinând Ministerului Justiţiei

Câteva zeci de manifestanţi de la Kiev au reuşit să pătrundă, duminică seara, într-una din clădirile Ministerului Justiţiei, situată în apropiere de Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne, citat de agenţia UNIAN.

1421 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Manifestanţii de la Kiev au ocupat o clădire aparţinând Ministerului Justiţiei

CRIZA DIN UCRAINA: Paisprezece din cele 25 de administraţii regionale au fost blocate de manifestanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Manifestanţii au ocupat o clădire aparţinând Ministerului Justiţiei

"La ora 22.38 (22.38, ora României), serviciul de pază al Ministerului Justiţiei a apelat poliţia, la numărul 102, anunţând că persoane necunoscute au încercat să ocupe o clădire a ministerului. Informaţia a fost confirmată. Momentan, clădirea, într-adevăr, este ocupată", informează miliţia de la Kiev.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, clădirea a fost ocupată de membri ai mişcării civice Spilna Sprava, fapt recunoscut de liderul mişcării, Alexandr Daniliuk.

Membrii acestei mişcării susţin că în clădire s-ar afla sute de persoane.

Un corespondent al ziarului Segonya.ua a relatat că manifestanţii au spart geamuri la primul etaj al clădirii şi intenţionează să ridice baricade.

Vineri, membri ai mişcării Spilna Sprava au ocupat sediul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

UPDATE Paisprezece din cele 25 de administraţii regionale au fost blocate de manifestanţi

Mişcarea de protest din Ucraina, începută la Kiev, s-a extins în ultimele zile, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.

Manifestanţii au blocat sedii ale instituţiilor publice în care se aflau guvernatori, în patru oraşe din Ucraina, şi au ocupat administraţiile regionale în alte zece localităţi, deseori reacţionând cu violenţă la acţiunile forţelor de ordine, însărcinate cu protecţia acestor instituţii.

Deşi aceste acţiuni de protest au loc, în special, în vestul Ucrainei, unde naţionaliştii care susţin orientarea proeuropeană sunt foarte activi, blocarea principalelor instituţii publice a avut loc şi în alte regiuni ale ţării.

Mii de persoane au încercat să ocupe, duminică, administraţia regiunii Zaporojie, în estul Ucrainei, păzită de sute de poliţişti, potrivit unor imagini difuzate de posturi de televiziune ucrainene.

În regiunea Transcarpatia, în vestul Ucrainei, sute de protestatari au încercuit sediul administraţiei regionale şi au ridicat baricade pentru a-i împiedica pe oficiali să-şi desfăşoare activitatea.

De asemenea, sute de persoane ostile puterii s-au adunat la Dnepropetrovsk, în estul Ucrainei, pentru a încerca să pătrundă în clădirea administraţiei locale, în timp ce poliţiştii au ripostat folosind tunuri cu apă. Trei poliţişti au fost răniţi.

La Lvov, principalul oraş din vestul ţării, manifestanţii au ocupat sediului administraţiei, ridicând în faţa acesteia baricade cu pneuri şi saci de nisip. Guvernatorul regiunii şi-a prezentat demisia, subliind totuşi că a fost constrâns să facă acest lucru.

Administraţiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Vinniţa, Rovno, Ternopol, Hmelniţki, în vest, şi Cernighiv, Poltava, în estul Ucrainei.

Mişcări de protest au loc la Jitomir, Cerkasî, Odesa, Nikolaiev, Lugansk, Harkov şi Kirovograd.

Totodată, manifestanţii adunaţi la Doneţk au fost dispersaţi de forţele de ordine, iar administraţia regională de la Kiev continuă să funţioneze în regim normal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici