CRONOLOGIE: Coreea de Nord, între conflicte, instabilitate şi opacitate

Agenţia France Presse prezintă principalele date despre Coreea de Nord începând din 1950, de la războiul cu Coreea de Sud şi înăsprirea unuia dintre regimurile cele mai opace de pe planetă, unica dinastie de tip stalinist din lume, unde Kim Jong-un îi succede tatălui său decedat.

954 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Coreea de Nord, între conflicte, instabilitate şi opacitate

CRONOLOGIE: Coreea de Nord, între conflicte, instabilitate şi opacitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 1945: Plecarea ocupantului japonez. Sovieticii pătrund în peninsulă prin nord, forţele americane în sud. Coreea este divizată în două peste paralela 38.

- 1948: Fondarea Republicii Democratice Coreea (nord) cu capitala la Phenian, apoi a Republicii Coreene (sud), cu capitala la Seul.

- 25 iunie 1950: Trupele nord-coreene invadează Sudul cu sprijinul Chinei şi al Uniunii Sovietice: începutul Războiului din Coreea.

- 27 iulie 1953: Armistiţiul de la Panmunjom pune capăt războiului care s-a soldat cu până la patru milioane de morţi şi dispăruţi.

- 1991: Admiterea celor două Corei în ONU. Acord de reconciliere, de non-agresiune şi de recunoaştere.

- 8 iulie 1994: Decesul liderului nord-coreean Kim Il-sung. Fiul său Kim Jong-il îi succede.

- 18 septembrie 1996: 24 de agenţi nord-coreeni şi patru sud-coreeni sunt ucişi în cursul unei tentative de infiltrare a unui submarin de mici dimensiuni în Coreea de Sud.

- decembrie 1997: Primele negocieri de pace între cele două Corei la Geneva.

- 13/15 iunie 2000: Summit istoric la Phenian: preşedinţii Kim Dae-Jung şi Kim Jong-il semnează un acord care prevede reunificarea.

- 30 iunie: Acord privind reunirea familiilor şi repatrierea prizonierilor nord-coreeni. Primele întruniri familiale la 15 august.

- 2002: Confruntare navală în iunie, soldată cu cel puţin 30 de nord-coreeni ucişi sau răniţi şi patru sud-coreeni morţi şi unul rănit. Preşedintele american George W. Bush clasează Coreea de Nord în "Axa Răului".

- 2003: Phenianul se retrage din Tratatul de neproliferare nucleară. Începutul negocierilor în şase state la Beijing (cele două Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia, China).

- 9 octombrie 2006: Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul său test nuclear.

- 25 mai 2009: După ce a prezentat semne de bunăvoinţă în 2008, Phenianul anunţă că a efectuat un al doilea test nuclear subteran.

- 26 martie 2010: 46 de marinari sud-coreeni mor în naufragiul unei corvete scufundate în apropiere de frontiera maritimă intercoreeană. O comisie de anchetă internaţională acuză o torpilă nord-coreeană, însă Phenianul neagă.

- 24 august 2011: Kim Jong-il se declară pregătit să impună un moratoriu asupra testelor nucleare în cazul reluării negocierilor în şase state.

- 19 decembrie: Phenianul anunţă moartea, cu două zile înainte, a lui Kim Jong-il şi preluarea puterii de către fiul său cel mai tânăr Kim Jong-un. Funeraliile sunt prevăzute pentru 28 decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici