CRONOLOGIE: Firul evenimentelor de la dejucarea atacului terorist în trenul Thalys

Ayoub El Khazzani, imobilizat vineri de pasageri la bordul unui tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, este "uluit" de acuzaţiile de terorism formulate împotriva sa, el voind de fapt să jefuiască pasagerii, declară duminică o avocată care l-a asistat, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

1990 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Firul evenimentelor de la dejucarea atacului terorist în trenul Thalys

CRONOLOGIE: Firul evenimentelor de la dejucarea atacului terorist în trenul Thalys

VINERI, 21 AUGUST

- 17.50 (18.50, ora României): un marocan în vârstă de 26 de ani - înarmat cu o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov, un pistol automat de tip Luger şi un cutter - deschide focul la bordul trenului de mare viteză Thalys 9364 care asigură o legătură între Amsterdam şi Paris, la puţin timp după ce garnitura intră în Franţa, la Oignies (Pas-de-Calais).

Un prim călător, un francez în vârstă de 28 de ani, care lucrează la o bancă în Olanda, încearcă să-l dezarmeze pe bărbat după ce acesta iese de la toaletă. Agresorul reuşeşte să scape şi trage mai multe focuri de armă. Un pasager în vârstă de peste 50 de ani, cu dublă cetăţenie franceză şi americană, este rănit.

Doi pasageri - militarii americani aflaţi în vacanţă Alek Skarlatos şi Spencer Stone - ajutaţi de un britanic - Chris Norman - reuşesc să dezarmeze agresorul şi să-l imobilizeze.

În confruntare, Spencer Stone este rănit cu un cutter, ceea ce nu-l împiedică să ajute pasagerul atins la ceafă de un glonţ.

Actorul Jean-Hugues Anglade, care se afla în tren, se răneşte uşor încercând să acţioneze semnalul de alarmă. El îi va acuza pe agenţii Thalys că s-au închis într-un compartiment şi că au refuzat să le deschidă pasagerilor care le cereau ajutorul.

- între orele 18.00 şi 18.30: agresorul, care a urcat la Bruxelles, este reţinut în Gara din Arras (Pas-de-Calais), către care a fost redirecţionat trenul Thalys.

Preluaţi într-un gimnaziu din apropiere, celor 554 de pasageri din tren le sunt verificate identităţile, iar bagajele le sunt percheziţionate, după care sunt trimişi la Paris, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Poliţia tehnică şi ştiinţifică găseşte un singur cartuş.

- 19.30: este anunţată plecarea ministrului de Interne Bernard Cazeneuve către Arras.

- 20.45: François Hollande dă asigurări, într-un comunicat, că "se face totul pentru a se face lumină" asupra atacului. Palatul Elysée precizează, după o oră, că Hollande şi premierul belgian Charles Michel "au convenit" într-o convorbire telefonică "să coopereze strâns" în cadrul anchetei.

- 20.50: secţia antiteroristă a Parchetului din Paris se sesizează în anchetă.

- 21.21: premierul francez Manuel Valls îşi exprimă "gratitudinea" faţă de cei care au intervenit pentru a-l imobiliza pe atacator.

- 21.54: premierul belgian Charles Michel denunţă un "atac terorist" şi preconizează o consolidare a măsurilor de securitate.

SAMBĂTĂ 22 AUGUST:

- 1.35: preşedintele american Barack Obama salută acţiunea "eroică" a doi militari americani.

- 11.14: Parchetul federal belgian deschide o anchetă "în baza legii luptei împotriva terorismului", deoarece "suspectul a urcat în tren la Bruxelles".

- 11.28: o sursă din cadrul poliţiei anunţă că suspectul - transferat dimineaţa devreme în sediul secţiei antiteroriste de la Levallois-Perret (Hauts-de-Seine) - neagă că este terorist, o versiune care contrazice primele elemente ale anchetei.

- 12.30: Bernard Cazeneuve declară că suspectul este bănuit că face parte dintr-o "mişcare islamistă radicală", dar că identitatea sub care se prezintă este necesar să fie stabilită oficial. El a avut reşedinţa în Spania în 2014, iar în 2015 în Belgia.

- 16.00: Guvernul belgian decide să consolideze măsurile de securitate în trenuri şi în gările din întreaga ţară.

- 17.00: Manuel Valls anunţă că SNCF va crea un "număr naţional de semnalare a unor situaţii anormale" observate în trenuri şi gări.

- 19.30: suspectul este identificat oficial. Este vorba despre Ayoub El Khazzani, semnalat în feruarie 2014 de către serviciile spaniole confraţilor lor francezi ca făcând parte din mişcarea islamistă radicală. Localizat la Berlin pe 10 mai 2015, el s-ar fi îmbarcat către Turcia, iar apoi către Siria, după care ar fi revenit în Franţa.

- imediat după ora 19.00: Spencer Stone părăseşte clinica din Lille în care a fost operat cu succes.

- 20.00 (21.00, ora României): Palatul Elysée anunţă că François Hollande îi va primi luni, la ora locală 9.00 (10.00, ora României), pe "cetăţenii americani, francez, şi britanic" care au permis evitarea unui masacru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici