Crucea Roşie din Brazilia a deturnat donaţii şi fonduri publice de peste 11 milioane de dolari

Crucea Roşie din Brazilia a deturnat în perioada 2010-2012 aproximativ 11,2 milioane de dolari, reprezentând donaţii şi fonduri publice destinate unor campanii umanitare, a anunţat vineri instituţia, în urma unui audit internaţional.

187 afișări
Imaginea articolului Crucea Roşie din Brazilia a deturnat donaţii şi fonduri publice de peste 11 milioane de dolari

Crucea Roşie din Brazilia a deturnat donaţii şi fonduri publice de peste 11 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deturnări în valoare de 25 de milioane de reali (11,2 milioane de dolari) au avut loc în principal în trei filiale din statele Maranhao şi Ceara (nord-est) şi din Rio de Janeiro (sud-est), a declarat pentru AFP Lenilson Costa, un purtător de cuvânt al organizaţiei.

Rezultatele auditului internaţional, efectuat de către compania engleză Moore and Stephens, au fost predate parchetului în vederea deschiderii unei anchete.

"Conducerea Crucii Roşii va cere sancţionarea reprezentanţilor acestor filiale din perioada în care au avut loc deturnările de fonduri. Crucea Roşie va recurge de asemenea la măsuri judiciare, în încercarea de a repara pagubele create imaginii organizaţiei în rândul opiniei publice", anunţă organizaţia umanitară într-un comunicat postat pe site.

Sumele deturnate erau destinate unor campanii de ajutorare a victimelor tsunamiului din Japonia, celor ale inundaţiilor şi alunecărilor de teren de la Petropolis şi din alte oraşe din această regiune muntoasă de la Rio de Janeiro, dar şi victimelor conflictului din Somalia.

"Este vorba despre persoane, dar care nu au compromis principiul de bază care ghidează spiritul Crucii Roşii, şi anume ajutorarea şi interesul faţă de cel de alături", a subliniat preşedintele organizaţiei, Paulo Roberto Costa e Silva, care se află în post din acest an.

Potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, aproximativ 15,8 milioane de reali (7,11 milioane de dolari) au fost depuşi în contul unui ONG din Maranhao, Humanus, cu activitate în domeniul dezvoltării umane, care era condus de către mama vicepreşedintelui Crucii Roşii de la acea vreme, Anderson Choucino.

Costa a declarat că nu oferă mai multe detalii "deoarece cazul se află acum pe mâna autorităţilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici