Curtea Constituţională a Macedoniei respinge iniţiativa împotriva referendumului privind numele ţării

Curtea Consituţională a Macedoniei a respins o iniţiativă prin care opoziţia cere anularea referendumului privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, care va avea loc pe 30 septembrie, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

223 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a Macedoniei respinge iniţiativa împotriva referendumului privind numele ţării

Curtea Consituţională a Macedoniei respinge iniţiativa împotriva referendumului privind numele ţării

Iniţiativa ar fi anulat un referendum cheie, prin care ar putea fi determinat viitorul euro-atlantic al Macedoniei. Aceasta reprezintă un rezultate a trei moţiuni diferite.

Atât Guvernul lui Zoran Zaev, cât şi aliaţii săi occidentali susţin cu fermitate referendumul privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. Mai multe partide şi organizaţii de opoziţie consideră că înţelegerea cu Grecia va efecta negativ interesele naţionale ale Macedoniei.

Judecătoarea Elena Gosheva, din cadrul Curţii Constituţionale, a propus o măsură temporară pentru suspendarea referendumului. Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă cu 7 voturi la 2.

În urma acordului semnat în luna iunie de miniştrii de Externe ai celor două ţări, fosta republică iugoslavă a fost de acord să se redenumească "Republica Macedonia de Nord", în timp ce Atena a fost de acord să nu mai blocheze aderarea Macedoniei la UE şi NATO. Pentru implementarea acordului, Macedonia va organiza un referendum care va avea loc pe data de 30 septembrie.

Întrebarea la care vor răspunde alegătorii în cadrul referendumului va fi "Susţii apartenenţa la UE şi NATO prin acceptarea înţelegerii între Macesonia şi Grecia ?"

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. La sfărşitul lunii iunie, miniştrii europeni şi-au exprimat sprijinul pentru Albania şi Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici