David Davis, ministrul britanic pentru Brexit: Marea Britanie nu se aşteaptă la o factură de 60 de miliarde de euro din partea UE

Marea Britanie nu se aşteaptă să primească o factură de 60 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, a declarat joi David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, subliniind însă că Londra va respecta obligaţiile financiare, care, în opinia lui, ar trebui să fie mult mai mici.

3573 afișări
Imaginea articolului David Davis, ministrul britanic pentru Brexit: Marea Britanie nu se aşteaptă la o factură de 60 de miliarde de euro din partea UE

David Davis: Marea Britanie nu se aşteaptă la o factură de 60 de miliarde de euro din partea UE (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

Oficiali UE au semnalat că Marea Britanie ar urma să fie nevoită să asume obligaţii restante în valoare de aproape 60 de miliarde de euro.

"Deocamdată, nu ni s-a transmis nimic de către Comisia Europeană. Dar punctul nostru de vedere este simplu, vom onora obligaţiile, suntem o ţară ce respectă reglementările", a declarat Davis într-un interviu acordat ITV.

"Ne vom onora responsabilităţile, dar nu ne aşteptăm la ceva de genul acesta. Epoca sumelor mari plătite Uniunii Europene se apropie de final, astfel că, după ce ieşim, asta este", a subliniat el.

Aceeaşi poziţie a fost exprimată miercuri seară de premierul Marii Britanii, Theresa May. "Nu au primit nicio solicitare formală. Negocierile nu au început încă", a afirmat ea. Premierul Marii Britanii nu a precizat ce sumă ar putea asuma, spunând însă că Londra "nu va mai avea contribuţii anuale semnificative" la bugetul UE.

Acesta va fi un lucru normal după concretizarea Brexit, peste doi ani. Însă Londra nu va putea menţine accesul la piaţa comunitară fără contribuţii bugetare.

"Suntem o naţiune ce respectă reglementările. Vom onora obligaţiile pe care le avem", a subliniat Theresa May.

Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligaţii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez De Volkskrant şi preluat de publicaţia britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici