Definiţia "indecenţei", dezbătută de cea mai înaltă instanţă din Statele Unite

Curtea Supremă din Statele Unite a anunţat, luni, că va stabili ce înseamnă "indecenţa" la televiziune, într-un dosar privind expunerea feselor într-un serial şi utilizarea unui limbaj vulgar, de către vedete, în direct.

362 afișări
Imaginea articolului Definiţia "indecenţei", dezbătută de cea mai înaltă instanţă din Statele Unite

Definiţia "indecenţei", dezbătută de cea mai înaltă instanţă din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cea mai înaltă instanţă din Statele Unite va examina această problemă în toamnă şi va lua o decizie în iunie 2012.

Mai multe probleme apărute în timpul diferitelor evenimente au fost reunite într-un singur fişier atunci când o curte de apel a apreciat că definiţia "indecenţei", adoptată de către Comisia Federală pentru Reglementare în Comunicaţii (Federal Communications Commission, FCC), a fost "vagă" din punct de vedere constituţional.

În unul dintre cazurile în cauză, cântăreaţa Cher şi bogata moştenitoare Nicole Richie au pronunţat cuvinte vulgare la o ceremonie de premiere difuzată în direct de canalul de televiziune Fox.

Într-un alt caz, un episod din serialul "NYPD Blue" difuzat de ABC arăta o femeie dezbrăcată intrând într-un duş. De fiecare dată, FCC a amendat canalele de televiziune, care au contestat în instanţă. Ele au obţinut câştig de cauză în apel.

Agenţia, care a câştigat în faţa instanţei supreme o primă bătălie împotriva cuvintelor obscene pronunţate în direct în 2009, i-a cerut să valideze cruciada pentru decenţă în prime time, care a început în 2004, când sânul lui Janet Jackson a apărut în direct la finala Superbowl.

În prezent, definiţia "indecenţei", dincolo de care se impune o amendă, prevede că "imaginile (...) ar trebui să arate sau să descrie organele sau activităţi sexuale", şi trebuie să fie "manifestări şocante în contextul normelor contemporane ale societăţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici