Dezastru umanitar. Unul din cinci ucraineni şi-a părăsit casa după invazia Rusiei

Mai mult de o cincime din cele 44 de milioane de persoane care trăiau în Ucraina înainte ca Rusia să invadeze ţara luna trecută au fost strămutate în interiorul ţării sau au fugit în alte ţări, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

582 afișări
Imaginea articolului Dezastru umanitar. Unul din cinci ucraineni şi-a părăsit casa după invazia Rusiei

Iar pentru cei care au rămas în ţară, milioane de oameni se confruntă zilnic cu o luptă pentru supravieţuire, în timp ce oraşele afectate puternic de lupte sunt sărace în alimente, nu au apă curată, nu au acces la asistenţă medicală şi funcţionează în multe locuri fără căldură şi electricitate.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat într-un raport din această lună că "se estimează că peste 12 milioane de persoane sunt blocate în zonele afectate sau nu pot pleca din cauza riscurilor sporite de securitate, a distrugerii podurilor şi a drumurilor, precum şi a lipsei de resurse sau de informaţii cu privire la locul unde pot găsi siguranţă şi cazare", potrivit The New York Times.

Vineri, Naţiunile Unite au finalizat primul convoi de ajutoare umanitare urgente către un oraş greu afectat din estul Ucrainei, livrând provizii medicale, apă îmbuteliată, mese gata de consum şi conserve pentru a ajuta aproximativ 35.000 de persoane din Sumy.

"Sperăm că acesta este primul din multe transporturi livrate oamenilor prinşi în capcana luptelor", a declarat Amin Awad, coordonatorul de criză al ONU în Ucraina.

Viteza cu care s-a derulat criza umanitară este fără precedent în istoria modernă a Europei, transformând ceea ce fusese o naţiune paşnică într-un coşmar de distrugere şi moarte în doar câteva săptămâni. Peste trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, iar aproximativ 6,5 milioane de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din cauza luptelor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici