Doar 11 plecări şi peste o mie de mesaje false, în urma campaniei britanice adresată imigranţilor

Controversata campanie "Go Home" a făcut doar 11 imigranţi clandestini să părăsească Marea Britanie iar două treimi dintre mesajele text primite de autorităţi au fost farse, arată raportul oficial publicat joi.

949 afișări
Imaginea articolului Doar 11 plecări şi peste o mie de mesaje false, în urma campaniei britanice adresată imigranţilor

Doar 11 plecări şi peste o mie de mesaje false, în urma campaniei britanice adresată imigranţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Criticat puternic şi în final îngropat de guvern, proiectul pilot a avut două camionete care circulau prin mai multe cartiere din Londra cu o populaţie străină puternică în timpul verii. Un panou gigant a fost postat pe aceste vehicule cerându-le imigranţilor clandestini să părăsească ţara.

"În Marea Britanie în mod ilegal? Întorceţi-vă acasă sau riscaţi să fiţi arestaţi", transmitea afişul ce arăta o pereche de cătuşe şi le cerea imigranţilor clandestini să trimită un mesaj text cu "HOME" (casă) la un număr de telefon.

Rezultatul, Ministerul de Interne a primit în total 1.561 de mesaje, dintre care 1.034 s-au dovedit a fi false, conform raportului.

În final, 11 persoane au părăsit ţara în urma unei campanii care a costat 9.740 de lire (11.300 de euro) şi a provocat reacţii dure chiar şi în cadrul guvernului, ministrul liberal-democrat al Comerţului Vince Cable denunţând o iniţiativă "stupidă şi jignitoare".

Guvernul britanic, "deloc convins de rezultate" a anunţat săptămânile trecute că renunţă să recurgă la o astfel de campanie la scară naţională.

"Campania a fost o eroare de judecată ruşinoasă din partea Theresei May", ministrul de Interne, a declarat deputata laburistă Yvette Cooper.

Secretarul de Stat pentru Imigrare, Mark Harper, a apărat bilanţul guvernului, declarând că cei 60 de imigranţi ilegali care au plecat - inclusiv cei care au fost încurajaţi de aceleaşi afişe publicate în presă - vor permite contribuabililor să economisească 830.000 de lire (968.000 de euro), în condiţiile în care fiecare expulzare costă aproximativ 15.000 de lire (17.500 de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici