Angajaţii ambasadei ruse reţinuţi la Kiev au fost eliberaţi şi s-au întors în Rusia

Moscova a anunţat sâmbătă că doi gardieni de la ambasada Rusiei din Kiev, care au fost reţinuţi joi de autorităţile ucrainene sub suspiciunea că deţineau grenade, au fost eliberaţi şi s-au întors în Rusia, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

725 afișări
Imaginea articolului Angajaţii ambasadei ruse reţinuţi la Kiev au fost eliberaţi şi s-au întors în Rusia

Doi membri ai personalului ambasadei ruse din Kiev, daţi dispăruţi în Ucraina - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 17:41 Angajaţii ambasadei ruse reţinuţi la Kiev au fost eliberaţi şi s-au întors în Rusia

Ministerul rus de Externe a precizat că angajaţii ambasadei, care au fost reţinuţi joi sub suspiciunea că deţineau grenade, în timp ce ieşeau dintr-o cafenea din Kiev, au fost eliberaţi în urma negocierilor cu autorităţile ucrainene.

Ministerul a adăugat că angajaţii, inclusiv garda personală a ambasadorului rus în Ucraina, au fost reţinuţi în pofida faptului că aveau paşapoarte diplomatice. Moscova a calificat acest incident drept o provocare şi a cerut eliberarea angajaţilor.

Doi membri ai personalului ambasadei ruse din Kiev, daţi dispăruţi în Ucraina

Ambasada Rusiei de la Kiev a anunţat vineri seara că ataşatul diplomatic Mihail Şorin şi secretarul Andrei Golovanov au fost daţi dispăruţi vineri, în Ucraina.

"Cerem încetarea provocărilor la adresa instituţiilor diplomatice ruseşti din Ucraina şi a membrilor personalului diplomatic", a afirmat Ministerul rus de Externe. "Cerem eliberarea imediată a membrilor personalului diplomatic şi prevenirea oricăror încălcări viitoare ale convenţiilor internaţionale privind imunitatea diplomatică", a  ministerul vineri.

"Ministerul de Interne de la Kiev a negat că forţele ucrainene ar fi reţinut doi angajaţi ai ambasadei ruse de la Kiev. Ambasada menţionează că anterior ministerul ucrainean a recunoscut că diplomaţii au fost reţinuţi. Luând în considerare declaraţiile contradictorii ale Kievului, ambasada Rusiei în Ucraina anunţă oficial că ataşatul diplomatic Mihail Şorin şi secretarul Andrei Golovanov sunt daţi dispăruţi", potrivit unui comunicat al reprezentanţei ruse.

Anterior, Rusia a anunţat că mai mulţi membri ai personalului ambasadei ruse la Kiev au fost reţinuţi joi şi a cerut eliberarea imediată a acestora.

Conform ministerului, "o altă acţiune revoltătoare împotriva gărzilor de securitate din cadrul ambasadei ruse, inclusiv a gărzii personale a ambasadorului", a avut loc la Kiev joi. Aceştia au fost deţinuţi la ieşirea dintr-o cafenea, sub pretextul fals că ar avea grenade, în pofida faptului că au prezentat paşapoartele diplomatice, a precizat sursa citată.

"Cerem eliberarea imediată a membrilor personalului diplomatic şi prevenirea oricăror încălcări viitoare ale convenţiilor internaţionale privind imunitatea diplomatică", a adăugat ministerul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici