Egiptenii, chemaţi la urne pentru ultima fază a alegerilor legislative

Aproximativ 15 milioane de alegători egipteni sunt chemaţi la urne pentru a-şi desemna deputaţii, marţi, aceştia reprezentând ultima treime a electorilor care votează în cadrul unui scrutin maraton dominat de formaţiunile islamiste.

96 afișări
Imaginea articolului Egiptenii, chemaţi la urne pentru ultima fază a alegerilor legislative

Egiptenii, chemaţi la urne pentru ultima fază a alegerilor legislative (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Birourile de vot urmează să se deschidă la ora locală 08.00 (08.00 ora României) pentru două zile, în nouă dintre cele 27 de guvernorate ale celei mai populate ţări din lumea arabă, care numără peste 82 de milioane de locuitori.

Aceste alegeri sunt primele de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, în februarie.

A treia şi ultima zonă de vot pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaţilor) include în special Sinai, o regiune instabilă de la graniţa cu Israelul şi Fâşia Gaza, unde se află şi numeroase complexuri turistice ca Sharm el-Sheikh.

Guvernatoratele Egiptul Superior şi de Mijloc, cu populaţie creştină coptă, cum ar fi Minya sau Qena, sunt chemate la urne într-un climat marcat în ultimele luni de multiple tensiuni cu populaţia musulmană.

Foştii susţinştori ai fostului preşedinte Hosni Mubarak, graţie puternicelor lor reţele locale, ar putea să fie aleşi în zonele rurale din Delta sau Valea Nilului.

Un al doilea tur este prevăzut săptămâna viitoare pentru o treime dintre deputaţii aleşi prin scrutin uninominal, ceilalţi fiind aleşi prin scrutin proporţional pe liste.

Alegerile au început la 28 noiembrie, în special în cele două mari oraşe ale ţării, Cairo şi Alexandria.

Rezultatele înregistrate până în prezent în primele două treimi ale ţării se traduc printr-o dominaţie clară a islamiştilor, care au obţinut aproximativ 65 la sută din voturi.

Alegerea deputaţilor va fi urmată, începând cu 29 ianuarie, de cea a senatorilor. Viitorul Parlament egiptean va trebui să desemneze o comisie care să redacteze o nouă Constituţie.

Armata, care a preluat puterea după înlăturarea lui Mubarak, în februarie, urmează să predea conducerea ţării unei puteri civile după alegerile prezidenţiale prevăzute înainte de sfârşitul lui iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici