Emmerson Mnangagwe îi ia locul lui Robert Mugabe, în funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa a fost învestit, vineri, în funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc pe Stadionul Naţional din capitala Harare, devenind astfel al doilea conducător al ţării de la independenţa obţinută în 1980, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

368 afișări
Imaginea articolului Emmerson Mnangagwe îi ia locul lui Robert Mugabe, în funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe

Emmerson Mnangagwe, învestit în funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe

Acesta va rămâne în funcţie până la următoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc anul viitor, data fiind încă necunoscută.

Noul preşedinte a fost un aliat şi un susţinător important al lui Robert Mugabe, dar ambiţiile soţiei fostului lider, Grace Mugabe, au dus la demiterea lui Emmerson Mnangagwa, ceea ce a declanşat criza politică şi a dus la preluarea controlului de către armată.

Cu toate că Mnangagwa a fost asociat pentru mult timp cu regimul lui Mugabe, care a dus la declinul statului, inclusiv colaps economic şi încălcarea drepturilor omului, noul lider a promis că va transforma ţara în una democratică.

Preşedintele demis nu a fost prezent la ceremonia de învestitură, însă oficialii partidului de guvernământ, ZANU-PF, au declarat că acestuia i s-a oferit imunitate politică şi i s-a permis să rămână în ţară.

Organizatorii i-au încurajat pe oamenii din Zimbabwe să participe la ceremonie şi să fie martorii unei "zile istorice". Demnitari şi lideri din mai multe ţări africane au fost, de asemenea, prezenţi, iar Emmerson Mnangagwa a fost însoţit de soţia sa, Auxilia Mnangagwa, informează site-ul postului BBC.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici