Eşecul UE şi NATO de a oferi Balcanilor o perspectivă de aderare lasă uşa deschisă ambiţiilor Rusiei

Preşedintelui rus Vladimir Putin i se oferă ocazia să-şi extindă influenţa în Balcani, avertizează Gjorge Ivanov, preşedintele Macedoniei, apreciind că eşecul UE şi NATO de a oferi unor ţări din regiune o cale către aderare a deschis uşa pentru ambiţiile Rusiei, relatează Bloomberg online.

637 afișări
Imaginea articolului Eşecul UE şi NATO de a oferi Balcanilor o perspectivă de aderare lasă uşa deschisă ambiţiilor Rusiei

Gjorge Ivanov, preşedintele Macedoniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evident, UE a uitat de geografie", a declarat Ivanov, în vârstă de 55 de ani, într-un interviu acordat în weekend la Bratislava, în Slovacia. "Însă Rusia excelează la geografie", a adăugat el.

"Dacă creezi un gol, atunci cineva va vrea să-l umple", a declarat Ivanov, aflat la al doilea mandat, până în 2019.

Mozaicul etnic din peninsula balcanică s-a aflat adesea în centrul unor coliziuni între sfere de influenţă. Frontierele politice de după destrămarea fostei Iugoslavii devin noua arenă a luptei dintre Rusia, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii lor, pe de altă parte, comentează Bloomberg.

Ivanov nu a oferit niciun exemplu a ceea ce a numit prezenţa tot mai mare a Rusiei. Iar în timp ce el avertizează cu privire la creşterea influenţei lui Putin, premierul său Nikola Gruevski susţine planurile de construire a unui gazoduct rusesc către Europa care să treacă prin Macedonia, într-o încercare de a marginaliza ruta de aprovizionare prin Ucraina.

Un conflict între presupuşi militanţi albanezi şi poliţia locală s-a soldat cu 22 de morţi, luna trecută, în această enclavă cu aproximativ două milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt albanezi. Confruntările riscă să reaprindă tensiuni mai vechi în regiune, devastată în anii '90, un conflict interetnic.

Violenţele au contribuit la deprecierea euroobligaţiunilor macedonene scadente în iulie 2021 la un nivel istoric, notează Bloomberg.

Pieţele au fost afectate, de asemenea, de un scandal implicând înregistrări ale unor convorbiri la telefon, care a declanşat cea mai dură criză politică din ultimii peste zece ani. Opoziţia acuză oficiali guvernamentali, inclusiv pe Gruevski, de abuz de putere şi le cere să demisioneze. Administraţia neagă acuzaţiile.

Ambiţiile fostei republici iugoslave, candidate la integrarea în UE de un deceniu, au fost afectate de opoziţia Grecia, care obiectează că foloseşte numele unei provincii elene istorice din nord.

Relaţiile cu Grecia nu sunt susceptibile să se îmbunătăţească pe termen scurt, afirmă Ivanov.

"Nu am fi avut multe dintre problemele cu care ne confruntăm acum, dacă am fi demarat procesul de aderare la UE şi ne-am fi reformat societatea pas cu pas", este de de părere, adăugând că "nimeni nu este capabil să transforme singur".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici