EXCLUSIV - Liderul partidului flamand de extremă dreapta: Site-ul lansat de mine n-are legătură cu românii, dar romii să plece în ţările lor

Filip Dewinter, lider al partidului Vlaams Belang, a declarat, pentru MEDIAFAX, că site-ul lansat de el nu are legătură cu est-europenii, ci cu imigranţii ilegali care încalcă legile în general, politicianul flamand spunând însă că romii creează multe probleme şi ar trebui să se întoarcă acasă.

1482 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Liderul partidului flamand de extremă dreapta: Site-ul lansat de mine n-are legătură cu românii, dar romii să plece în ţările lor

EXCLUSIV - Liderul partidului flamand de extremă dreapta: Site-ul lansat de mine n-are legătură cu românii, dar romii să plece în ţările lor

"Site-ul nu are nimic de-a face cu est-europenii sau cu românii. Absolut deloc. Este vorba despre imigranţii ilegali, majoritatea lor în Europa sunt africani, nord-africani. Doar o mică parte provin din ţara dumneavoastră şi cred că ei sunt de fapt romi în cea mai mare parte. Cu ţiganii avem multe probleme. Dar nu sunt interesat de naţionalitatea sau originea etnică a acestor imigranţi. Totul este despre ilegalitatea situaţiei lor, despre faptul că abuzează de sistemul de protecţie socială, muncesc la negru, comit infracţiuni, trafic de droguri. Acestea sunt lucrurile care ne interesează", a spus Dewinter.

El a spus că lumea face confuzie cu site-ul PVV, însă acest lucru este incorect.

"Ştiu că toată lumea face confuzie cu site-ul PVV, un site despre est-europeni şi problemele create de aceştia. Dar site-ul nostru este despre imigranţii ilegali, despre problemele pe care le avem cu ei şi este, în primul rând, despre politicile guvernamentale referitoare la aceştia, pe care noi le considerăm foarte slabe. Aceasta e prioritatea noastră, nu românii sau polonezii", a spus el.

Dewinter s-a referit şi la romi, explicând că aceştia nu se integrează şi creează probleme.

"Romii sunt o problemă pentru noi, sunt în foarte multe oraşe. Mulţi dintre aşa-zişii solicitanţi de azil sunt romi, sau ţigani, şi ei creează multe probleme: nu se integrează, nu vor să vorbească în limba noastră. De fapt, locul lor nu este aici şi pentru noi este foarte clar că ar trebui să se întoarcă în ţările lor. E foarte clar că nu vor decât să profite de şederea lor aici şi nu le putem permite să stea aici fără să muncească, fără să plătească taxe, fără să contribuie la societatea noastră", a mai spus Dewinter pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a adresat o interpelare Comisiei Europene, în care condamnă lansarea de către partidul flamand de extremă dreapta Vlaams Belang a site-ului respectiv.

Partidul flamand de extremă dreapta, Vlaams Belang, a lansat marţi un site care se inspiră după cel lansat în Olanda de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, pentru a denunţa imigranţii "ilegali" din Belgia, a relatat AFP.

Liderul Vlaams Belang Filip Dewinter a justificat acest apel la delaţiune pe site-ul http://meldpuntillegaliteit.be prin prezenţa a "zeci de mii de (imigranţi) ilegali" în marile oraşe belgiene şi a problemelor pe care aceştia le provoacă, în opinia sa, şi anume munca la negru, infracţionalitatea, abuzuri pentru obţinerea unor ajutoare sociale. Faptele raportate vor fi comunicate poliţiei, a precizat el.

Vlaams Belang, care militează pentru independenţa Flandrei, are un număr de 12 deputaţi şi cinci sentaori, dar este afectat de o concurenţă cu NV-A, un partid populist care încearcă să-i atragă susţinătorii de partea sa şi care solicită, de asemenea, independenţa părţii de nord a Belgiei.

Inţiativa lui Dewinter a fost denunţată de principala mişcare belgiană de luptă împotriva rasismului.

"Acest punct de semnalare este perfect ilegal, (iar) domnul Dewinter o ştie prea bine. El vrea să şocheze şi să provoace", a declarat Jozef De Witte, directorul Centrului pentru egalitate de şanse şi luptă împotriva rasismului, pentru postul Radio 1.

În opinia sa, această iniţiativă aminteşte de iniţiativele naziştilor, în anii '30, sau a STASI, în Germania de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici