Experţi: Reţeaua teroristă Al-Qaida va profita de represiunea din Egipt

Represiunea sângeroasă a Fraţilor Musulmani în Egipt reprezintă un avantaj pentru Al-Qaida, care ar putea profita de aceasta, făcându-şi noi adepţi şi deschizând un nou front în Orientul Mijlociu, apreciază experţi, citaţi de AFP.

206 afișări
Imaginea articolului Experţi: Reţeaua teroristă Al-Qaida va profita de represiunea din Egipt

Experţi: Reţeaua teroristă Al-Qaida va profita de represiunea din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată cu creşterea numărului morţilor şi răniţilor, represiunea sângeroasă s-ar putea solda cu apariţia unei noi generaţii de militanţi convinşi, adepţi ai acţiunii violente şi terorismului, dar şi a îndemnurilor liderului mişcării fondate de Osama ben Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care condamnă calea democratică şi face apel pentru luptă armată.

"Există temerea ca reprimarea în sânge a unor manifestaţii paşnice să nu încurajeze trecerea la violenţă a unei minorităţi islamiste convinse de inutilitatea procesului politic", mărturiseşte pentru AFP Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po (Paris), autor al cărţii "Noul Orient Mijlociu", apărută la Fayard. "Militarii egipteni vor alimenta astfel terorismul pe care pretind că îl combat", a adăugat profesorul francez.

Într-o intervenţie difuzată la începutul lunii pe forumuri islamiste, liderul Al-Qaida, al cărui frate a fost arestat în apropiere de Cairo, a încercat să-i convingă pe internauţi că represiunea în curs arată că alegerile reprezintă o himeră, astfel încât doar jihadul şi lupta armată pot permite apariţia unui regim cu adevărat islamic.

"În opinia lui al-Zawahiri", scrie într-un editorial Bruce Riedl, fost membru al CIA, "egiptenii trebuie să urmeze calea lui Mohammed Atta, egipteanul care i-a coordonat pe piraţii aerului la 11 septembrie şi au utilizat teroarea împotriva inamicului apropiat, armata egipteană, şi inamicului îndepărtat, America, care i-a înarmat şi i-a antrenat pe militarii egipteni de când Sadat a făcut pace cu Israel în 1979".

"În această vară, în Egipt, se joacă viitorul jihadului global. Următoarea generaţie a Al-Qaida este în curs de apariţie", adaugă Riedel, analist la Brookings Institution, un grup de reflecţie de la Washington.

În spaţiul virtual, apelurile se multiplică, potenţialii jihadişti fiind îndemnaţi să-şi îndrepte atenţia către Cairo.

Pe 5 iulie, o nouă grupare, care s-a denumit "Ansar al-Sharia în Egipt", şi-a anunţat apariţia, comunicând că, "în Egipt, a fost declarat război islamului" şi solicitând fidelilor să "se pregătească pentru achiziţionarea de arme şi să se antreneze".

În mai multe mesaje, islamiştii somalezi shebab îi îndeamnă, de asemenea, pe musulmanii din Egipt şi din alte părţi să pună mâna pe arme.

"Uitaţi îndemnurile la democraţie, luaţi armele şi apăraţi-vă de măcelarii care s-au angajt să vă masacreze", afirmă ei.

Pe forumul islamist Shumukh al-Islam, un autor, care semnează cu pseudonimul Abu al-Kheir al-Filistini, face apel pentru "trimiterea rapidă a Al-Qaida la poporul nostru, în Egipt, pentru a-l apăra", potrivit unei traduceri a serviciului de supraveghere a site-urilor islamiste SITE Institute.

În opinia lui Alain Chouet, fost şef al DGSE, serviciul francez de informaţii, un fin cunoscător al regiunii, perspectivele sunt sumbre, fiindcă "cele două părţi sunt incapabile să negocieze".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici