Financial Times: Mike Pence critică Germania şi Turcia pe fondul angajamentelor faţă de NATO

Vicepreşedintele american Mike Pence a criticat dur Germania şi Turcia în ceea ce priveşte abordarea lor faţă de angajamentele faţă de NATO, în cadrul comemorării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, relatează publicaţia Financial Times.

706 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Mike Pence critică Germania şi Turcia pe fondul angajamentelor faţă de NATO

Financial Times: Mike Pence critică Germania şi Turcia pe fondul angajamentelor faţă de NATO

Mike Pence a reiterat miercuri nemulţumirile Administraţiei preşedintelui american Donald Trump privind suma prea mică pe care Germania o alocă pentru Apărare, menţionând că decizia Administraţiei de la Berlin de a continua proiectul gazoductului Nord Stream 2 riscă să aducă Germania în poziţia de „prizonier” al Rusiei.

De asemenea, vicepreşedintele american a criticat Turcia pentru decizia de a achiziţiona un sistem de apărare antirachetă din Rusia, catalogând actul drept „o decizie nesăbuită” care ar putea submina Alianţa.

Criticile vicepreşedintelui au venit la câteva ore după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, le-a transmis ţărilor membre să rezolve dezacordurile şi să combată ameninţările din partea Rusiei.

Aniversările NATO din Washington sunt dominate de îngrijorări faţă de atacurile publice făcute de Donald Trump faţă de partenerii europeni şi ostilitatea sa faţă de NATO.

„Puterea unei naţiuni nu este măsurată doar prin dimensiunile economice, numărul soldaţilor, dar şi prin numărul de prieteni pe care îi are”, a declarat Jens Stoltenberg.

În discursul din Congres, Jens Stoltenberg a numit Statele Unite „suportul principal” al „celei mai de succes alianţe din istorie”, insistând că membrii au depăşit mereu divergenţele, lucru care trebuie făcut şi acum.

Remarcile lui Mike Pence au evidenţiat această diviziune. Vicepreşedintele a insistat că Alianţa nu a fost niciodată mai puternică, dar a avertizat că rolul de conducere al Statelor Unite înseamnă „să îţi menţii promisiunile faţă de prietenii tăi”.

În ceea ce priveşte Germania, Mike Pence a transmis că ţara a beneficiat de protecţia Statelor Unite timp de mai multe generaţii, dar încă nu alocă 2% din PIB pentru Apărare şi a insistat că Administraţia de la Berlin face o greşeală imensă prin faptul că devine dependentă de Rusia pe domeniul energetic.

„NATO este un pact comun de apărare, nu un acord unilateral de securitate”, a declarat Pence. Heiko Maas, ministrul german de Externe, a transmis ulterior că Berlinul şi-a luat angajamentul de a investi mai mulţi bani în apărare şi „îşi va ţine promisiunea”.

De asemenea, Mike Pence a avertizat Turcia în ceea ce priveşte achiziţionarea sistemelor antirachetă S-400 din Rusia. Săptămâna aceasta, Statele Unite au anunţat că au anulat livrarea a 100 de aeronave de vânătoare F-35 către Turcia, drept consecinţă a contractului cu Rusia. Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, a insistat miercuri că achiziţia sistemelor S-400 din Rusia sunt un contract încheiat.

„Turcia trebuie să aleagă. Va rămâne un partener critic al celei mai de succes alianţe militare din istorie sau vrea să rişte siguranţa parteneriatului prin luare unor decizii nesăbuite care subminează alianţa?”, a declarat Pence.

În discursul său, Jens Stoltenberg l-a lăudat pe Donald Trump pentru „impactul real” pe care l-a avut asupra cheltuielilor de Apărare ale membrilor NATO, anunţând că aliaţii Europeni şi Canada au cheltuit 41 de miliarde de dolari suplimentari în ultimii doi ani.

„Statele Unite au fost un stâlp de susţinere al alianţei noastre. A fost un ajutor fundamental pentru securitatea şi libertatea Europei”, a declarat secretarul general NATO.

Reprezentanţii statelor membre NATO s-au întâlnit săptămâna aceasta în Washington pentru a celebra 70 de ani de la înfiinţarea alianţei.

Invitaţia primită de Jens Stoltenberg de a se adresa Congresului american subliniază contrastul dintre atitudinea ambivalentă a lui Donald Trump faţă de NATO şi poziţia de susţinere a parlamentarilor democraţi şi republicani. Anul trecut, Senatul american a adoptat o moţiune de susţinere a NATO în timp ce Donald Trump se afla în Belgia pentru un summit NATO.

Miercuri, Stoltenberg a transmis că unitatea NATO este necesară în faţa comportamentului agresiv al Rusiei, manifestat prin consolidarea militară pe teritoriul Europei, atacul cu agent neurotoxic din Marea Britanie, susţinerea regimului Assad din Siria, atacurile cibernetice şi încercările de a interveni în alegerile electorale din Occident.

„Nu vrem să izolăm Rusia. Ne dorim o relaţie mai bună. Dar chiar şi fără o relaţie mai bună, trebuie să gestionăm una rea”, a declarat Stoltenberg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici