Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar pentru o posibilă invazie rusă

Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar împotriva unei posibile ocupaţii a insulelor Aland de către trupele ruseşti, relatează site-ul agenţiei de presă Unian.

4277 afișări
Imaginea articolului Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar pentru o posibilă invazie rusă

Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar pentru o posibilă invazie rusă (Imagine: HEPTA)

Ministrul de Apărare al Finlandei, Jussi Niinisto, a declarat joi într-un interviu acordat grupului de presă Lannen Media că armata finlandeză va fi mobilizată pentru a reacţiona împotriva trupelor ruseşti în cazul în care Rusia va încerca să ocupe insulele Aland, o provincie autonomă a Finlandei.

Niinisto admite că există posibilitatea apariţiei militarilor ruşi pe insulele Aland.

Experţii militari susţin că în cazul izbucnirii unui conflict armat în statele baltice sau în zona Mării Baltice, Rusia va încerca să ocupe insulele Aland şi insula Gotland care aparţine Suediei.

"Situaţia din regiunea Mării Baltice s-a schimbat, aşa că trebuie să ne gândim la apărarea insulelor Aland", a mai precizat Niinisto, adăugând că "Ministerul Apărării a început să se gândească la tipul de asistenţă pe care să-l ofere forţele armatei insulelor Aland în cazul apariţiei militarilor ruşi".

Insulele Aland sunt o provincie autonomă a Finlandei, alcătuită din 300 de insule demilitarizate în urmă cu o jumătate de secol. Grupul de insule se află la intrarea în Golful Botnic, la o distanţă de aproximativ 40 de km de coasta Suediei şi la 25 de km de coasta Finlandei. Faţă de Rusia sunt situate la o distanţă de 1.141 km, insulele aflându-se sub controlul Rusiei în vremurile ţariste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici