Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar putea fi inculpat pentru spionaj, în SUA

Autorităţile federale americane anchetează dacă Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a încălcat legislaţia americană prin dezvăluirea a peste 250.000 de note diplomatice, fiind analizată posibilitatea inculpării pentru spionaj, afirmă surse citate de ziarul Washington Post.

32 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar putea fi inculpat pentru spionaj, în SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar putea fi inculpat pentru spionaj, în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul general din SUA, Eric Holder, a declarat că Departamentul Justiţiei şi Pentagonul efectuează "o investigaţie penală activă".

Alte surse afirmă că FBI anchetează toate persoanele implicate în dezvăluirea acestor documente, de la cei care au oferit notele diplomatice până la membrii WikiLeaks.

Foşti procurori afirmă că inculpările în cazuri care au de-a face cu informaţii clasificate sunt destul de dificile, iar Statele Unite vor trebui să convingă alte ţări să îl predea pe Assange, dat fiind că nu se află pe teritoriul SUA.

Surse citate de Washington Post precizează, sub protecţia anonimatului, că într-adevăr există şanse să fie formulate acuzaţii de spionaj.

Între timp, Ecuadorul şi-a exprimat disponibilitatea de a-i oferi drept de şedere lui Julian Assange. Potrivit BBC News online, Kintto Lucas, adjunctul ministrului ecuadorian de Externe, a declarat că Guvernul de la Quito intenţionează să îl invite pe Assange, de origine australiană, în Ecuador, pentru a-i oferi posibilitatea să vorbească public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici