Fost oficial din Comisia Europeană: Marea Britanie nu va putea obţine accesul la piaţa internă a UE pe care îl vrea

Marea Britanie nu va reuşi să obţină, nici măcar prin contribuţii bugetare, accesul la piaţa comună europeană pe care îl va dori după ieşirea din Uniunea Europeană, avertizează Jonathan Faull, un fost oficial britanic din Comisia Europeană, citat de site-ul agenţiei Reuters.

1737 afișări
Imaginea articolului Fost oficial din Comisia Europeană: Marea Britanie nu va putea obţine accesul la piaţa internă a UE pe care îl vrea

Fost oficial CE: Marea Britanie nu va putea obţine accesul la piaţa internă a UE pe care îl vrea (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

"Poţi cumpăra accesul la piaţa unică? Acest lucru nu este ceva care să fie de vânzare în acel mod", a declarat Jonathan Faull, un fost oficial britanic care a fost director general pentru Piaţa Internă în Comisia Europeană până la retragerea în anul 2016.

Guvernul Theresa May crede că va putea menţine accesul la piaţa UE după Brexit prin anumite contribuţii la bugetul comunitar.

Jonathan Faull consideră că Marea Britanie va putea obţine anumite concesii din partea UE în schimbul continuării cooperării în materie de apărare.

"Dar acest lucru va fi mai complicat din afara Uniunii Europene, întrucât mecanismele utilizate aparţin în prezent comunităţii europene", a argumentat Faull cu ocazia participării la emisiunea Newsnight a postului BBC.

Faull a respins ideea conform căreia Marea Britanie va reuşi să realizeze un aranjament cu Blocul comunitar similar celui semnat de Norvegia, amintind că această ţară contribuie la bugetul UE şi permite libera circulaţie a cetăţenilor.

"Norvegia nu a cumpărat accesul la piaţa unică, ci participă la proiectul UE", a subliniat Jonathan Faull.


 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici