Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad încearcă să revină în viaţa politică

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a lansat o campanie politică înaintea alegerilor parlamentare din februarie, în ceea ce s-ar putea dovedi o provocare la adresa moderaţilor din spatele acordului istoric în dosarul nuclear încheiat luna trecută, relatează AP în pagina electronică.

476 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad încearcă să revină în viaţa politică

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad încearcă să revină în viaţa politică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Puţini se aşteaptă la o reeditare a victoriei surprinzătoare a lui Ahmadinejad din alegerile din 2005, începutul unei preşedinţii de opt ani, marcate de o confruntare cu Occidentul, o retorică incendiară cu Israelul şi refuzul compromisului cu privire la programul nuclear iranian controversat. Mulţi foşti aliaţi s-au întors împotriva lui Ahmadinejad, iar doi dintre foştii săi vicepreşedinţi au fost încarceraţi pentru corupţie.

Însă fostul preşedinte populist s-ar bucura de o susţinere puternică în mediul rural şi ar putea fi considerat de către liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, o contrapondere faţă de reformatori, care au încercat să inverseze moştenirea conflictuală a lui Ahmadinejad după alegerea în urmă cu doi ani a lui Hassan Rohani, un moderat, în funcţia de preşedinte.

Ahmadinejad, în vârstă de 58 de ani, a rupt tăcerea pe care o păstrează de doi ani la un miting al susţinătorilor săi, joi, promiţând să "redefinească idealurile revoluţionare" enunţate de liderul Revoluţiei islamice din 1979, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

"Cu voia lui Allah, victoria este un viitor foarte luminos care ne aşteaptă. Dar ne vom confrunta cu piedici şi obstacole satanice în cale", a declarat el în faţa a aproximativ 400 de susţinători, la Teheran. "Nu trebuie să uităm că Statele Unite sunt inamicul nostru", a subliniat el.

Fostul preşedinte şi-a îndemnat susţinătorii "să acţioneze cu energie în provincii". El este popular în rândul săracilor din mediul rural, după ce Guvernul său a dat bani în numerar, lunar, după ce a tăiat subvenţiile la hrană şi energie, şi din cauza condamnării capitalismului şi nedreptăţii. Cât a fost la putere a primit mii de scrisori zilnic de la iranieni obişnuiţi, iar la începutul săptămânii trecute oameni au făcut coadă la poarta reşedinţei sale din Teheran pentru a-i cere să-i ajute.

Însă mulţi iranieni din clasa de mijloc, inclusiv în micile oraşe, dau vina pentru impunerea sancţiunilor internaţionale paralizante în legătură cu programul nuclear iranian pe retorica sa antioccidentală bombastică. Iar actualul Guvern se află într-un proces de scoatere a milioane de iranieni bogaţi de pe listele pentru acordarea de ajutoare sociale, pentru a mai uşura o criză bugetară provocată în parte de sancţiuni şi scăderea preţului petrolului.

Ahmadinejad nu a comentat pe tema acordului în dosarul nuclear, prin care vor fi anulate sancţiuni internaţionale dureroase în schimbul limitării activităţilor nucleare iraniene. El nu poate face mare lucru pentru a deraia acordul, mai ales dacă acesta este susţinut de liderul suprem. Însă o susţinere puternică a lui Ahmadinejad în alegerile din februarie ar putea afecta o apropiere a Iranului de Statele Unite şi să pregătească terenul pentru o eventuală revenire a acestuia la preşedinţie.

Cariera politică a lui Ahmadinejad s-a încheiat, însă "ahmadinejadismul" - modul în care acesta a amestecat populismul economic şi o politică externă belicoasă - rămâne o "ameninţare la adresa ţării", apreciază Sadeq Kharrazi un fost adjunct al ministrului de Externe.

În lipsa unor sondaje de opinie de încredere, este imposibil ca nivelul susţinerii de care se bucură Ahmadinejad să fie cunoscut. Orice revenire a acestuia în politică depinde de Khamenei care, împreună cu o mână de oameni pe care i-a numit în funcţii, selectează candidaţii în alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici