Fotografia care stârneşte controverse: Liderul nord-coreean apare în posesia unui smartphone - FOTO

O fotografie a liderului nord-coreean Kim Jong-un în care acesta apare în posesia unui smartphone a generat o dezbatere, marţi, în Asia şi în special în Coreea de Sud, unde Samsung s-a grăbit să precizeze că nu este vorba despre unul dintre telefoanele sale mobile.

13683 afișări
Imaginea articolului Fotografia care stârneşte controverse: Liderul nord-coreean apare în posesia unui smartphone - FOTO

Fotografia care stârneşte controverse: Liderul nord-coreean apare în posesia unui smartphone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fotografia îl prezintă pe Kim, moştenitor al dinastiei comuniste nord-coreene fondate în 1948, prezidând o reuniune a consilierilor de rang înalt din sectoarele apărării şi securităţii, săptămâna trecută, consacrată probabil pregătirii unui test nuclear.

Pe masă, la dreapta liderului care fumează o ţigară, se află o scrumieră şi un telefon multifuncţional (smartphone) negru.

Presa sud-coreeană speculează asupra mărcii telefonului. O parte a presei sud-coreene afirmă că este un Samsung, alta că este un HTC (Taiwan), iar alta că este un iPhone al Apple, în condiţiile în care Phenianul critică aproape zilnic "inamicul său declarat" american.

Samsung, numărul unu pe piaţa telefoanelor mobile după unităţile vândute, a dezminţit imediat că ar putea fi vorba despre un Galaxy.

"Nu este un telefon Samsung", a declarat o purtătoare de cuvânt, sugerând că este un HTC.

Agenţia de informaţii sud-coreene a conchis că este vorba într-adevăr de un HTC.

Industria taiwaneză a refuzat să confirme informaţia dar a asigurat că apreciază "susţinerea tututor consumatorilor".

Nord-coreenii trăiesc într-una dintre cele mai izolate şi cenzurate ţări din lume. Ei nu au acces la Internet cu excepţia unei infime minorităţi formate din câteva sute de persoane din rândul elitei şi studenţilor, dar aproximativ un milion dintre ei sunt abonaţi la un serviciu de telefonie mobilă.

Ei nu pot totuşi telefona în străinătate.

Telefoanele mobile au fost introduse în 2008 graţie unui parteneriat cu grupul de telecomunicaţii egiptean Orascom şi o reţea internă a fost deschisă în 2002.

Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a preluat conducerea ţării după decesul tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici