François Hollande a fost operat la prostată în 2011

Preşedintele francez François Hollande a confirmat miercuri că a fost operat la prostată în februarie 2011, cu câteva săptămâni înainte de alegerile primare socialiste în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012, o informaţie care nu a fost făcută publică până în prezent.

78 afișări
Imaginea articolului François Hollande a fost operat la prostată în 2011

François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Republicii François Hollande a confirmat că în februarie 2011 a fost spitalizat câteva zile la o secţie de urologie din cadrul Centrului universitar Cochin (la paris) din cauza unei hipertofii benigne a prostatei", se arată într-un comunicat emis de Palatul Elysée.

Şeful statului precizează că, "în urma acestei intervenţii, nu a fost necesară vreo monitorizare medicală", potrivit Elysée.

Premierul Jean-Marc Ayrault a confirmat anterior că preşedintele a fost operat la nivelul prostatei.

Întrebat despre această informaţie dezvăluită de postul de radio France Info, premierul a răspuns pentru postul de radio RTL că Hollande "nu era preşedintele Republicii atunci când a fost supus acestei mici operaţii benigne". "Numeroşi francezi s-au confruntat cu probleme la nivelul prostatei începând de la vârsta de 50 de ani, este un lucru destul de banal", a adăugat el.

"Oare nu trebuie respectat acest lucru? Eşti obligat să îţi etalezi viaţa privată?", s-a întrebat premierul.

Jean-Marc Ayrault a precizat totodată că atât el, cât şi şeful statului sunt "în formă", în contextul în care amândoi se află în sondaje la cel mai scăzut nivel de popularitate din ultimele luni.

Întrebat de postul Radio France Internationale (RFI), deputatul UMP (opoziţie) Bernard Debré, un eminent specialist în urologie şi şeful secţiei în care a fost operat François Hollande, a oferit asigurări, miercuri, că François Hollande "nu s-a ascuns" atunci când a fost operat.

"Nu înseamnă nimic. E ca şi cum ai spune «ştii, François Hollande a făcut o apendicectomie la vârsta de şapte ani». Ei, şi?", a declarat Debré, care a făcut parte din echipa care l-a îngrijit pe François Mitterrand, operat de un cancer la prostată în septembrie 1992, în finalul celui de-al doilea mandat de şapte ani.

De când a devenit preşedinte, două buletine au fost publicate cu privire la starea sănătăţii lui Hollande. Ultimul, publicat pe 6 martie 2013, releva că starea de sănătate a preşedintelui este "normală".

Sănătatea sănătăţii preşedinţilor Republicii este un subiect sensibil în Franţa, după ce boala lui Georges Pompidou a fost ţinută secretă până la decesul acestuia, în post, în 1974, şi după cancerul de care a suferit François Mitterrand, o boală ţinută secretă ani de zile, în spatele unor buletine de sănătate mincinoase semnate de către medicul său personal.

Polemica a reizbucnit în septembrie 2005, când, după trei ani de la realegerea sa ca preşedinte, Jacques Chirac a suferit un accident vascular cerebral. Până atunci el nu a considerat oportun să informeze publicul despre starea sa de sănătate, invocând principiul respectării vieţii private.

François Hollande s-a angajat, în schimb, să publice un comunicat la fiecare şase luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici