Francisc a predicat pentru "blândeţe" şi împotriva "loviturilor de baston inchizitoriale"

Papa Francisc a predicat vineri pentru "blândeţe" şi împotriva "loviturilor de baston inchizitoriale", oficiind la Roma o mesă pentru preotul francez Pierre Favre (1506-1546), modelul său iezuit, sanctificat luna trecută.

87 afișări
Imaginea articolului Francisc a predicat pentru "blândeţe" şi împotriva "loviturilor de baston inchizitoriale"

Francisc a predicat pentru "blândeţe" şi împotriva "loviturilor de baston inchizitoriale" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evanghelia se propovăduieşte cu blândeţe, fraternitate şi iubire" şi nu cu "lovituri de baston inchizitoriale, de condamnare", a spus Papa într-o mesă oficiată la Chiesa del Gesù, unde este înmormântat fondatorul Societăţii lui Isus, Ignaţiu de Loyola.

În omilia pe care a susţinut-o, el i-a îndemnat pe iezuiţi să "nu fie centraţi pe ei-înşişi" şi, la fel ca Pierre Favre, să nu piardă vreodată "dorinţa de a schimba lumea".

Francisc, primul Papă iezuit din istoria Bisericii Catolice, l-a declarat pe 17 decembrie, în ziua în care a împlinit 77 de ani, sfânt pe acest preot originar din Savoia, un prieten al lui Ignaţiu de Loyola, în cadrul unor proceduri accelerate, fără să fie necesară o ceremonie de canonizare.

Jorge Mario Bergoglio a oficiat slujba în prezenţa prefectului Congregaţiei Cauzelor Sfinte, cardinalul Angelo Amato, a episcopului din Annecy (Savoia), monseniorul Yves Boiniveau, şi a 350 de membri ai Societăţii lui Isus.

La sosire, Francisc a fost primit de către superiorul general al Societăţii, spaniolul Adolfo Nicolas.

Pierre Favre este unul dintre modelele lui Francisc, a mărturisit el. Favre a străbătut străzile Europei înaintea Conciliului de la Trento, mergând să întâlnească persoane de toate condiţiile, inclusiv adversari, opunându-se intensificării intoleranţei religioase şi încercând un ecumenism de avangardă cu protestanţii.

Papa argentinian dorea ca acest cleric, rămas în umbra iluştrilor săi contemporani iezuiţi Sfântul Ignaţiu şi Francisco de Xavier, să fie proclamat sfânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici