Franţa, tot mai criticată la nivel internaţional din cauza măsurilor de evacuare a romilor

Franţa este criticată tot mai mult la nivel internaţional din cauza măsurilor de evacuare a taberelor ilegale de romi, proveniţi în principal din România şi Bulgaria, comentează Deutsche Welle, în pagina electronică de duminică.

30 afișări
Imaginea articolului Franţa, tot mai criticată la nivel internaţional din cauza măsurilor de evacuare a romilor

Franţa, tot mai criticată la nivel internaţional din cauza măsurilor de evacuare a romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste măsuri, susţinute de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, au atras critici ferme din partea Naţiunilor Unite şi Consiliului Europei, dar şi din partea Ligii franceze a Drepturilor Omului, al cărei vicepreşedinte, Malik Salemkour, a apreciat că în ţară există o problemă de "rasism instituţionalizat".

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale investighează de asemenea modul în care sunt tratate comunităţile rome. Un membru al comitetului a apreciat că măsurile luate în Franţa amintesc de Guvernul de la Vichy, care a colaborat cu ocupanţii nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, ambasadorul francez la ONU, Jacques Pellet, a respins acuzaţiile potrivit cărora Guvernul de la Paris ar adopta o abordare rasistă faţă de romi. Potrivit acestuia, "situaţia financiară extrem de precară" a minorităţii rome, ca şi originile sale din afara Franţei "îngreunează integrarea" acesteia.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, anunţase joi că au fost desfiinţate peste 40 de tabere de romi, în condiţiile în care autorităţile franceze intenţionează să evacueze circa 300 de tabere ilegale.

În Franţa se află aproximativ 15.000 de romi, dintre care mulţi provin din Bulgaria şi România şi care, în calitate de cetăţeni ai UE, au drept de şedere în Franţa, dar pot fi deportaţi în cazul în care comit infracţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici