Franţei şi Statelor Unite "nu le-a fost întotdeauna uşor" să fie aliate, a spus Hollande în glumă

Preşedintele francez François Hollande a glumit marţi cu privire la relaţiile între Franţa şi Statele Unite, recunocând că celor două ţări "nu le-a fost întotdeauna uşor" să fie aliate.

87 afișări
Imaginea articolului Franţei şi Statelor Unite "nu le-a fost întotdeauna uşor" să fie aliate, a spus Hollande în glumă

Franţei şi Statelor Unite "nu le-a fost întotdeauna uşor" să fie aliate, a spus Hollande în glumă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hollande a fost primit cu mult fast de către secretarul de Stat american John Kerry, francofon şi francofil, şi de către vicepreşedintele Joe Biden, pentru un prânz oficial la Departamentul de Stat.

Actualul şef al diplomaţiei americane a ţinut un toast, alternând limbile franceză şi engleză, pentru "prietenia şi alianţa deosebită" care leagă Parisul şi Washingtoul de "peste 230 de ani".

Preşedintele francez a spus câteva cuvinte în engleză, înainte de răspunde în franceză că "Franţa este aliatul Statelor Unite", iar "Statele Unite sunt aliatul Franţei".

Apoi el a spus zâmbind că "nu întotdeauna este uşor să ai un aliat ca Franţa, dar nici pentru Franţa să aibă drept aliat Statele Unite".

"Dar acest fapt face prietenia noastră şi mai deosebită, deoarece ea se bazează pe independenţă, suveranitate şi respect" reciproc, a adăugat Hollande, fără să amintească divergenţele şi conflictele care au marcat relaţiile franco-americane, în special în cazul războiului din Irak, în urmă cu zece ani.

Înainte de masa de prânz la Departamentul de Stat, preşedintele american Barack Obama şi Hollande şi-au exprimat poziţiile cu privire la subiecte geopolitice şi economice.

Numindu-se unul pe celălalt "François" şi "Barack", cei doi preşedinţi au ţinut o lungă conferinţă de presă după două ore de discuţii în Biroul Oval.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici