Frontul Naţional francez a suspendat o candidată care a comparat un ministru cu o maimuţă

Frontul Naţional (FN, extrema dreaptă) a anunţat vineri că a suspendat-o pe una dintre candidatele sale în alegerile municipale franceze din martie 2014, Anne-Sophie Leclere, care a comparat-o pe Christiane Taubira, ministrul francez al Justiţiei, cu o maimuţă.

94 afișări
Imaginea articolului Frontul Naţional francez a suspendat o candidată care a comparat un ministru cu o maimuţă

Frontul Naţional francez a suspendat o candidată care a comparat un ministru cu o maimuţă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Candidata formaţiunii la Rethel, în nord-estul Franţei, este "suspendată" şi este convocată de către instanţele disciplinare, a anunţat într-un comunicat Steeve Briois, secretarul general FN.

Într-un reportaj difuzat joi, postul de televiziune France 2 a prezentat-o pe această comerciantă, în vârstă de 33 de ani, proprietara unui magazin de articole pentru pescuit, care şi-a postat pe pagina de Facebook un montaj foto în care apare o maimuţă şi ministrul. În montaj, pentru prima imagine este postată explicaţia "la 18 luni", iar pentru a doua "acum".

Candidată la alegerile legislative din 2012, după trei luni de la primirea carnetului de membră a partidului condus de Marine Le Pen, Anne-Sophie Leclere depunea eforturi să întocmească o listă în alegerile municipale din acest orăşel cu aproximativ 7.500 de locuitori.

În opinia sa, fotografia-montaj "nu are nimic a face" cu rasismul. "Maimuţa este un animal, o persoană de culoare este o fiinţă umană. Am prieteni de culoare, dar nu din acest motiv le spun că sunt maimuţe", afirmă ea. Este mai degrabă o comparaţie "cu o sălbatică", dar "care nu are vreo legătură cu rasismul sau persoanele de culoare". "La limită, prefer să o văd într-un copac, după crengi, decât să o văd în Guvern", insistă Leclere.

Montajul foto a dispărut vineri de pe pagina de Facebook a acesteia.

De când a preluat funcţia de preşedintă a FN, în 2011, Marine Le Pen a depus eforturi să schimbe imaginea partidului creat de tatăl ei, cu scopul de a reduce diabolizarea formaţiunii şi a arăta că partidul de extremă dreapta este apt să guverneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici