Germania sărbătoreşte 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului - GALERIE FOTO

Berlinul sărbătoreşte luni 20 de ani de la căderea Zidului, pagină de istorie ce avea să marcheze sfârşitul Războiului Rece şi să anunţe reunificarea Germaniei, la sfârşitul anului 1990, precum şi cea a Europei.

221 afișări
Imaginea articolului Germania sărbătoreşte 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului - GALERIE FOTO

Germania sărbătoreşte 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

GALERIE FOTO

Reprezentanţii celor patru mari puteri care au ocupat militar Germania după înfrângerea sa în 1945, Statele Unite, Rusia, Marea Britanie şi Franţa, vor fi prezenţi la evenimentele din Berlin.

Ei se vor găsi luni seară împreună cu o mulţime preconizată de aproximativ 100.000 de persoane, la Poarta Brandenburg. Această poartă reprezintă simbolul Berlinului, pe unde trecea "Zidul Ruşinii", construit în 1961 pentru a-i împiedica pe cetăţenii Germaniei comuniste (RDG) să fugă în vest.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, sosită în Germania duminică, a cerut un "parteneriat mai puternic" între Statele Unite şi Europa "pentru a dărâma zidurile secolului al 21-lea" şi a lupta în special împotriva opresiunii religioase a talibanilor.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va participa la festivităţi alături de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care a decis atunci să nu reprime mişcările de reformă şi a permis sateliţilor URSS să îşi regăsească libertatea.

La 9 noiembrie 1989, regimul comunist, sub presiunea a sute de mii de manifestanţi care cereau libertate, a decis să permită cetăţenilor să călătorească liber în străinătate.

Merkel urmează să comemoreze evenimentul trecând pe la fostul post de frontieră din Bornholmer Strasse, împreună cu Gorbaciov şi fostul preşedinte polonez Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, primul care s-a opus regimului comunist.

Împreună cu aceştia, ea va asista la căderea unui lanţ de domino, format din coloane de 2,5 metri, decorate de artişti şi tineri din întreaga lume, şi care simbolizează bariera din care turiştii nu mai regăsesc decât câteva fragmente la Berlin.

Lanţul de domino ce simbolizează Zidul Berlinului

Seara va fi marcată de un concert simfonic în aer liber, focuri de artificii şi un lanţ uman, în timp ce invitaţii lui Merkel se vor reuni pentru un dineu de gală la Cancelarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici