Gorbaciov: Între Rusia şi SUA a izbucnit un Război Rece şi riscă să devină conflict armat

Un nou Război Rece a izbucnit între ruşi şi americani şi ar putea să degenereze într-un conflict armat, a declarat joi ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

70612 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Între Rusia şi SUA a izbucnit un Război Rece şi riscă să devină conflict armat

Mihail Gorbaciov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Auzim vorbindu-se doar despre sancţiuni ale Americii şi Uniunii Europene contra Rusiei. Şi-au pierdut minţile?", a declarat Gorbaciov, citat de agenţia Interfax.

"America s-a rătăcit în adâncul junglei şi ne trage după ea", a adăugat iniţiatorul Perestroikăi, apreciat în Occident pentru rolul pe care l-a jucat în prăbuşirea Zidului Berlinului, în 1989.

"Iar pentru a spune lucrurilor pe nume, ea (America) ne antrenează într-un nou Război Rece, încercând în mod deschis să-şi urmeze ideea genială de a vrea să triumfe întotdeauna", a criticat fostul lider, în vârstă de 83 de ani.

"Unde ne va aduce asta pe toţi? Războiul Rece este deja declarat. Iar după aia? Nu sunt în măsură să dau asigurări că Războiul Rece nu se va transforma într-un război adevărat. Frică mi-e că ei (americanii) îşi vor asuma acest risc", a subliniat el.

Aceste declaraţii alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov apar pe fondul crizei ucrainene şi deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Occident, la un nivel fără precedent de la implozia URSS-ului în 1991.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi izbucnirea unui conflict care s-a soldat cu peste 5.000 de morţi începând din aprilie în estul Ucrainei, Washingtonul şi Bruxelles-ul au impus mai multe serii de sancţiuni economice Rusiei.

Vicepreşedintele american Joe Biden a ameninţat miercuri cu noi sancţiuni, afirmând că preţul pe care-l are Moscova de plătit "va continua să crească", dacă Rusia nu încetează să-i susţină pe proruşi în Ucraina.

Miniştrii europeni de Externe participă joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară, în care vor discuta despre atitudinea de adoptat faţă de Rusia după intensificarea violenţelor în estul Ucrainei şi bombardarea oraşului portuar Mariupol, care s-a soldat sâmbătă cu 30 de morţi.

Uniunea Europeană se orientează către o simplă extindere a listei cu persoane sancţionate, a anunţat miercuri o sursă europeană. Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, Cei 28 urmează să decidă o prelungire a primei serii de sancţiuni care vizează separatişti ucraineni şi lideri ruşi. Aceste sancţiuni urmează să expire în martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici