Grecii din diaspora, chemaţi să doneze unei fundaţii pentru reducerea datoriilor statului elen

Un om de afaceri grec stabilit în Statele Unite face apel la conaţionalii săi din diaspora să contribuie la o fundaţie caritabilă al cărei scop este să cumpere şi să "ierte" obligaţiunile statului elen, potrivit Bloomberg.

167 afișări
Imaginea articolului Grecii din diaspora, chemaţi să doneze unei fundaţii pentru reducerea datoriilor statului elen

Grecii din diaspora, chemaţi să doneze unei fundaţii pentru reducerea datoriilor statului elen (Imagine: Shutterstock)

Peter Nomikos, moştenitorul unei companii în domeniul transportului maritim, a înfiinţat în Delaware fundaţia Grecia Fără Datorii, care va cumpăra obligaţiuni greceşti şi le va anula sau le va utiliza pentru reducerea gradului de îndatorare a guvernului de la Atena. Donatorii din SUA vor putea beneficia de deduceri la plata impozitelor.

Datoria de stat a Greciei reprezintă aproximativ 25.000 de euro pe locuitor, însă obligaţiunile greceşti se tranzacţionează la preţuri cu mult sub valoarea nominală. Astfel, fundaţia poate cumpăra titluri de 25.000 de euro la un preţ de circa 3.000 euro, a declarat Nomikos pentru Der Spiegel.

Grecia Fără Datorii va cumpăra cât mai multe obligaţiuni greceşti la preţuri cât mai scăzute, ştergând apoi datoriile.

Printre primii oameni de afaceri care au contribuit la proiect este Vangelis Marinakis, finanţatorul clubului de fotbal Olympiakos Pireu. El a donat peste 165.000 de euro, adică aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 55 de angajaţi ai clubului, potrivit lui Nomikos, citat de Der Spiegel.

Donaţiile au sosit însă şi din surse neaşteptate, notează Bloomberg. Pagina de Facebook a fundaţiei arată că peste 30% dintre donaţii au venit din Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici