Grevă generală de patru ore în Israel

O grevă generală a fost lansată în Israel luni dimineaţă, când au fost închise spitale, bănci şi principalul aeroport internaţional, dar aceasta va fi limitată la patru ore, a anunţat postul de radio militar.

273 afișări

Decizia de a limita la patru ore mişcarea, care a început la ora locală 06.00 (06.00 ora României), a fost luată de tribunalul naţional care se ocupă de afaceri sociale şi care s-a reunit în cursul nopţii, în urma eşecului negocierilor dintre puternicul sindicat Histadrut şi Ministerul de Finanţe cu privire la condiţiile de muncă ale salariaţilor cu contract de muncă temporar din sectorul public.

Tribunalul şi-a justificat decizia explicând că cele două părţi nu au avut suficient timp pentru a negocia şi a ordonat reluarea imediată a discuţiilor între Histadrut şi patronat pentru găsirea unei soluţii privind condiţiile de muncă ale angajaţilor temporari.

Tribunalul a cerut ca cele două părţi să îi prezinte evoluţia discuţiilor joi.

Secretarul general al Histadrut Ofer Eini a afirmat pentru postul de radio că respectă decizia justiţiei. "Respectăm toate deciziile tribunalului dar cred că dacă nu există un raport de forţe sub forma unei greve generale sau alte forme de protest nu va exista un echilibru în negocieri", adaugă Eini.

Traficul aerian pe aeroportul Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv a fost paralizat marţi dimineaţă. Toate zborurile din cursul dimineţii au fost anulate. Greva afectează şi municipalităţile, băncile, bursele, porturile şi trenurile.

Histadrut cere ca o parte dintre salariaţii temporari să fie integraţi în sectorul public sau să obţină aceleaşi drepturi ca angajaţii titulari.

"Această grevă fără limită de durată este destinată protestului faţă de statutul de salariat de zona a doua pe care îl au mii de israelieni ce lucrează în sectorul public şi în unele întreprinderi private", a afirmat duminică Eyal Malma, purtătorul de cuvânt al Histadrut.

În cadrul unui consiliu de miniştri duminică, şeful Guvernului Benjamin Netanyahu a lansat un apel către Histadrut să renunţe la grevă, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

"Fac apel la Histadrut să renunţe la această grevă. Cred că este posibil să găsim o soluţie corectă şi responsabilă (...). Trebuie să ne administrăm economia în mod responsabil într-un moment în care economiile europene sunt grav zdruncinate", a insistat premierul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici