Gruparea Stat Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria - CIA

Gruparea jihadistă Stat Islamic numără "între 20.000 şi 31.500" de combatanţi în rândurile sale în Siria şi Irak, potrivit unei noi estimări a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite.

555 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria - CIA

Gruparea Stat Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria - CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"CIA estimează că Statul Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria, bazându-se pe un nou studiu efectuat din toate sursele de informaţii disponibile, în perioada mai-august", a declarat Ryan Trapani, un purtător de cuvânt al agenţiei.

Anterior, CIA evoca un număr de 10.000 de jihadişti membri ai Statului Islamic.

CIA atribuie această creştere "unei recrutări mai viguroase a jihadiştilor începând din iunie, după mai multe victorii pe teren şi proclamarea unui califat", a adăugat Trapani.

Potrivit unui alt oficial american din cadrul CIA, în Siria există peste 15.000 de combatanţi străini, dintre care 2.000 sunt occidentali. Unii dintre aceştia luptă pentru Statul Islamic, însă nu este cunoscut numărul lor exact.

Totuşi, săptămâna trecută Pentagonul a anunţat că "aproximativ 100 de cetăţeni americani luptă în prezent în Siria, dar nu ştim exact căror grupări aparţin". În opinia Washingtonului, cel puţin zece americani fac parte din gruparea Stat Islamic.

Statul Islamic a proclamat un "califat" la sfârşitul lui iunie, în frunte cu liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi. Acest "califat" se întinde pe teritorii largi, ocupate de combatanţi în Irak şi Siria.

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat miercuri seara pregătit să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva grupării Stat Islamic şi a anunţat că forţele americane vor extinde raidurile pe care le efectuează împotriva jihadiştilor din Irak.

"Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak", a declarat Obama, într-un discurs pronunţat la Casa Albă.

"Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic", a subliniat preşedintele american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici