Hong Kong: autorii unor cărţi pentru copii, acuzaţi că îndeamnă la răzvrătire

  • Un judecător din Hong Kong a găsit cinci persoane vinovate pentru că au strecurat mesaje care îndeamnă la răzvrătire în cărţile pentru copii.
  • Procesul a avut loc în contextul unei represiuni asupra libertăţilor civile, potrivit BBC.
170 afișări
Imaginea articolului Hong Kong: autorii unor cărţi pentru copii, acuzaţi că îndeamnă la răzvrătire

Un judecător din Hong Kong a găsit cinci logopezi vinovaţi de publicarea de mesaje de răzvrătire în cărţile pentru copii.

Cărţile lor, despre oi care încearcă să ţină lupii departe de satul în care trăiesc, au fost interpretate de autorităţi ca având un mesaj politic evident.

După un proces de două luni, un judecător ales de guvern a stabilit că „intenţia de răzvrătire" era clară.

Acest proces a avut loc în contextul unei represiuni a libertăţilor civile începând din 2020, când China a impus o nouă lege privind securitatea naţională.

Beijingul a declarat că legea este necesară pentru a aduce stabilitate în oraş, dar criticii spun că este concepută pentru a zdrobi disidenţa.

Legea facilitează urmărirea penală a protestatarilor şi reduce autonomia generală a oraşului, sporind în acelaşi timp influenţa Beijingului asupra procesului decizional politic şi juridic din oraş.

Grupul de cinci logopezi, membri fondatori ai unui sindicat, a produs cărţi electronice cu desene animate pe care unii le-au interpretat ca fiind o încercare de a le explica copiilor mişcarea prodemocraţie din Hong Kong.

În una dintre cele trei cărţi, mai multe oi ripostează împotriva unui grup de lupi care încearcă să le ocupe satul.

În altă carte, atacatorii inamici sunt prezentaţi ca fiind lupi murdari şi bolnavi.

„Intenţia nu provine doar din cuvinte, ci din cuvintele cu efectele interzise menite să rezulte în mintea copiilor", a scris judecătorul Kwok Wai-kin în hotărârea sa, relatează agenţia de presă AFP.

El a spus că tinerii cititori ai cărţilor ar fi fost făcuţi să creadă că autorităţile chineze vin în Hong Kong cu „intenţii ticăloase" de a ruina viaţa locuitorilor oraşului.

Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan şi Fong Tsz-ho, care au petrecut deja mai mult de un an în închisoare în aşteptarea verdictului, vor fi condamnaţi zilele următoare.

Ei au vârste cuprinse între 25 şi 28 de ani şi riscă până la doi ani de închisoare.

„În Hong Kong-ul de astăzi, poţi ajunge la închisoare pentru că ai publicat cărţi pentru copii cu desene cu lupi şi oi. Aceste condamnări pentru "răzvrătire" sunt un exemplu absurd al dezintegrării drepturilor omului în oraş", a declarat Gwen Lee, de la grupul pentru drepturile omului Amnesty International.

Grupul a fost acuzat în baza unei legi din epoca colonială care a fost rar folosită de procurori.

Tot miercuri, şeful sindicatului jurnaliştilor din Hong Kong a fost arestat cu doar câteva săptămâni înainte de a părăsi oraşul pentru a primi o bursă la Universitatea Oxford.

Ronson Chan, în vârstă de 41 de ani, a fost luat de poliţie în timp ce făcea un reportaj despre o întâlnire a proprietarilor de locuinţe publice, a declarat angajatorul său, Channel C.

Poliţia a confirmat că a arestat un individ după ce acesta a refuzat să îşi arate actele de identitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici