Hosni Mubarak a demisionat - VIDEO

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunţat la putere, a anunţat vineri vicepreşedintele Omar Suleiman, în cadrul unei intervenţii televizate. Suleiman a afirmat că Mubarak a renunţat la funcţie şi a transferat puterea armatei egiptene.

120 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak a demisionat - VIDEO

Hosni Mubarak a demisionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării", a declarat Suleiman.

Sutele de mii de manifestanţi din piaţa Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anunţul demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, după 30 de ani la putere.

"Poporul a dărâmat regimul! Poporul a dărâmat regimul!", scanda o mulţime în delir, în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare.

Manifestanţii strigau de bucurie şi agitau drapele egiptene. Unele persoane au leşinat din cauza emoţiei.

Hosni Mubarak, care se confrunta cu o mişcare de contestare fără precedent de la 25 ianuarie, i-a delegat joi seara prerogativele sale vicepreşedintelui Omar Suleiman, fără a-şi anunţa însă demisia.

Potrivit unei surse apropiate Guvernului, preşedintele Hosni Mubarak, care i-a delegat joi prerogativele sale vicepreşedintelui Omar Suleiman, sub presiunea protestatarilor, a părăsit Cairo împreună cu familia sa.

La rândul său, secretarul general al partidului aflat la putere în Egipt, Hossam Badrawi, numit în urmă cu numai câteva zile, se pregăteşte să demisioneze, a declarat un apropiat al său.

"Când a acceptat postul, în urmă cu câteva zile, voia să asigure o tranziţie pentru o scurtă perioadă, care să garanteze realizarea cererilor poporului", a declarat un apropiat al lui Badrawi, sub acoperirea anonimatului.

"Acum că s-a realizat, se va retrage", a adăugat el.

Badrawi a fost numit la 5 februarie secretar general al Partidului Naţional Democrat (PND), formaţiunea lui Mubarak, după demisia biroului executiv al partidului.

În condiţiile în care manifestaţiile se derulau în general în calm de la 3 februarie, o persoană a fost ucisă şi 20 rănite, vineri, în timpul unor confruntări la Al-Arish, în Sinaiul egiptean, între manifestanţi şi poliţişti, potrivit unui oficial din serviciile de securitate.

Manifestantul a fost ucis în cursul unui schimb de focuri între poliţişti şi protestatari, care încercau să elibereze deţinuţi dintr-un post de poliţie.

Conform martorilor, o mie de manifestanţi au lansat bombe incendiare asupra postului de poliţie şi au incendiat vehicule.

"Viaţa reîncepe pentru noi", a declarat vineri personalitatea cea mai cunoscută a opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, la postul de televiziune al-Jazeera, în urma demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, sub presiunea protestatarilor.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak constituie "o schimbare istorică", aceasta cerând din nou Egiptului să respecte tratatul de pace cu Israelul.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a salutat demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, care "a ascultat vocea poporului egiptean" şi a deschis astfel calea unor "reforme mai rapide şi mai profunde".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici