În oraşe de frontieră elveţiene sunt probleme cu cerşetoria şi furturile comise de români

Şeful Departamentului elveţian Federal de Justiţie şi Poliţie, Simonetta Sommaruga, a afirmat, la TVR, că în unele oraşe de frontieră sunt probleme de cerşetorie şi furturi comise de români, dar Elveţia e atentă la ce se întâmplă cu minorii, mai ales că "unii dintre ei sunt vânduţi".

524 afișări
Imaginea articolului În oraşe de frontieră elveţiene sunt probleme cu cerşetoria şi furturile comise de români

În oraşe de frontieră elveţiene sunt probleme cu cerşetoria şi furturile comise de români (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Întrebată dacă există în Elveţia probleme cu infractorii români, aşa cum e cazul în Franţa, Simonetta Sommaruga a spus: "În Elveţia nu avem colonii, e adevărat însă că în unele oraşe de frontieră sunt probleme. Nu sunt probleme mari, dar există cerşetorie şi furturi. Chiar dacă nu sunt probleme grave, cred că trebuie să fim atenţi, pentru că nu e bine pentru imaginea României, trebuie să găsim soluţii, trebuie să vedem ce se întâmplă în primul rând cu minorii, unii dintre ei sunt vânduţi şi trebuie să înţelegem toate fenomenele. De aceea am venit în România, ca să înţeleg, şi am avut mai multe întâlniri, ca să înţeleg mai bine ce se întâmplă".

În cadrul emisiunii de joi seara, "Fără Frontiere" de la TVR, Simonetta Sommaruga a vorbit despre întâlnirea cu autorităţile române pe tema traficului de fiinţe umane.

"Avem o colaborare între Poliţia română şi cea elveţiană care funcţionează foarte bine, există un acord bilateral. Am decis acum că vrem să întărim colaborarea pentru a lupta impotriva traficului de fiinţe umane. Vrem să avem o colaborare la toate nivelurile, cu toţi factorii, de aceea am decis împreună cu omologul meu român (Traian Igaş-n.r.) că o să facem un grup de lucru binaţional care va include atât experţi români, cât şi elveţieni, dar şi societatea civilă, şi cred că prin această colaborare putem face ceva bun împreună", a spus demnitarul elveţian.

Sommaruga a vorbit şi despre faptul că Elveţia "are o cifră" privind traficul de femei.

"E vorba de aproximativ o mie de femei din România care se prostituează în Elveţia. Estimăm că între 10 şi 20 la sută dintre ele sunt obligate să facă acest lucru, deci sunt victime ale traficului de fiinţe umane. Este o problemă. Depindem de susţinerea şi de colaborarea României şi sunt foarte mulţumită pentru că dialogul avut cu ministrul român de Interne a fost foarte deschis şi un angajament că vrem să facem ceva împreună. Cred că putem face ceva pentru a preveni, dar şi pentru protecţia şi reintegrarea victimelor", a susţinut demnitarul.

Întrebată cât de puternică e infracţionalitatea românească în Elveţia, oficialul elveţian a recunoscut că sunt probleme, dar nu mari.

Despre faptul că Elveţia acordă României 180 de milioane de franci elveţieni, adică aproximativ 130 de milioane de euro, pentru dezvoltare, demnitarul elveţian a spus că sunt fonduri nerambursabile.

"Fac parte dintr-un fond pe care Elveţia îl are pentru mai multe ţări din Europa de Est. Există multe proiecte. Vă dau un exemplu care ţine de domeniul meu, cel de ministru al Justitiei şi al Poliţiei. Vrem să facem ceva pentru a îmbunătăţi nivelul siguranţei în România, vom susţine poliţia într-un proiect legat de poliţia de proximitate. Există experienţe bune în România cu acest tip de poliţie şi vrem să îl aducem şi în mediul rural. Cred că e ceva care vine în sprijinul populaţiei", a explicat Simonetta Sommaruga.

O delegaţia elveţiană, condusă de Simonetta Sommaruga, a făcut o vizită de lucru în România în perioada 20-22 noiembrie 2011, la invitaţia ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. Scopul vizitei a fost de informare asupra problematicii traficului de persoane în România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici