Încrederea americanilor în Barack Obama continuă să scadă

Încrederea publică în Barack Obama a înregistrat o nouă scădere, circa şase din zece alegători afirmând că şi-au pierdut încrederea în capacitatea acestuia de a lua decizii corecte pentru ţară, relatează Washington Post în ediţia online.

18 afișări
Imaginea articolului Încrederea americanilor în Barack Obama continuă să scadă

Încrederea americanilor în Barack Obama continuă să scadă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform acestui sondaj, realizat de Washington Post şi ABC News, majoritatea americanilor dezaprobă modul în care preşedintele se ocupă de economie. Însă el este mai bine văzut decât membrii Congresului, deşi distanţa între ei tinde să se micşoreze. Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice, de miercuri şi până duminică, pe un eşantion de 1.288 de adulţi, dintre care 1.151 sunt alegători înregistraţi, şi are o marjă de eroare de plus sau minus 3,5 puncte procentuale.

În total, peste o treime dintre alegătorii chestionaţi, reprezentând aproximativ 36 la sută, afirmă că nu au încredere deloc sau au doar puţină încredere în preşedinte. De asemenea, aproximativ două treimi dintre alegători afirmă că sunt nemulţumiţi sau chiar furioşi faţă de felul în care îşi îndeplineşte atribuţiile administraţia federală.

Recentele evoluţii economice, între care scăderile înregistrate la bursă, problemele din industria de construcţii şi rata crescută a şomajului, ar putea explica scăderea înregistrată de preşedinte. Doar 43 la sută dintre americani afirmă că sunt de acord cu felul în care Obama îşi îndeplineşte atribuţiile în economie, în timp ce 54 la sută îi dezaprobă acţiunea. Aceste două scoruri în domeniul economic sunt cele mai slabe înregistrate de preşedinte de la începutul mandatului său. Inclusiv o treime dintre democraţi îi notează negativ performanţa în acest domeniu.

De asemenea, sondajul surprinde o tendinţă generală tot mai clară defavorabilă preşedintelui, cei care au o părere puternic defavorabilă fiind de două ori mai numeroşi decât cei cu o părere puternic favorabilă. Totodată, 42 la sută dintre alegători afirmă că au încredere în capacitatea preşedintelui de a lua hotărâri bune pentru ţară, în timp ce 58 de procente susţin contrariul.

Nivelul aprobării globale de care se bucură Obama a rămas la 50 la sută, preşedintele înregistrând un nivel global al dezaprobării situat la 47 la sută. Pentru prima dată în mandatul său, numărul celor care îi dezaprobă puternic prestaţia este semnificativ mai mare decât numărul celor care îşi manifestă susţinerea în mod puternic. Obama a înregistrat cel mai slab scor în privinţa felului în care administrează deficitul bugetului federal, iar pe cel mai bun în privinţa felului cum se achită de atribuţiile de comandant militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici