Îndemnuri la o "a doua revoluţie" îngrijorează autorităţile în Libia

Îndemnurile pentru a participa la o "a doua revoluţie", la data de 15 februarie, se înmulţesc în Libia pentru că, la doi ani după ce Muammar Kadhafi a fost îndepărtat de la putere, noile autorităţi sunt criticate din cauza incapacităţii de a face reforme.

690 afișări
Imaginea articolului Îndemnuri la o "a doua revoluţie" îngrijorează autorităţile în Libia

Îndemnuri la o "a doua revoluţie" îngrijorează autorităţile în Libia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Autorităţile libiene şi-au pus serviciile de securitate în stare de alertă pentru a preveni izbucnirea unor tulburări cu ocazia festivităţilor de comemorare a "Revoluţiei din 17 februarie".

În acest sens, un pliant care circulă la Tripoli îndeamnă la "revoltă populară" şi la "nesupunere civilă" pentru "a îndepărta (de la putere) regimul", încurajând libienii să îşi facă rezerve de alimente şi carburant deoarece ţara va fi paralizată începând de la 15 februarie.

Plecate de la Benghazi (est), îndemnurile au fost transmise prin intermediul reţelelor de socializare şi presei de către mai multe grupări libiene, între care adepţii liberalismului din estul ţării şi organizaţii ale societăţii civile.

"Îndemnurile de participare la manifestaţii se justifică din cauza acumulării unor probleme", a declarat pentru AFP Mohamed al-Mufti, fost prizonier politic, invocând inflaţia, costul vieţii şi rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor.

"Această mişcare are, de asemenea, motivaţii politice, cu revendicări privind federalismul şi contestarea unor hotărâri şi alegeri ale Adunării (Naţionale) şi Guvernului", a adăugat el.

În opinia activistei politice Zahia Attia, "vor fi marşuri de protest pentru a denunţa eşecul Adunării Naţionale în a realiza progrese în dosare precum reconcilierea naţională, distribuirea resurselor, (...) şi redactarea unei Constituţii".

- Serviciile de securitate în stare de alertă

Temându-se de tulburări similare celor care au afectat Egiptul vecin cu ocazia celei de-a doua aniversări a "revoluţiei egiptene din 25 ianuarie", autorităţile au desfăşurat mai multe reuniuni în vederea organizării festivităţilor de la 17 februarie şi, în special, pentru a se pregăti în conformitate cu planul de securitate stabilit pentru manifestaţiile din 15 februarie.

Ministrul libian de Interne, Ashour Shwayel, şi-a exprimat "temerile că mişcările de protest din 15 februarie îşi vor pierde carcaterul paşnic", dar a subliniat "dreptul fiecărui cetăţean (...) de a-şi exprima opinia politică".

Amor Bouchaala, un membru al societăţii civile, a declarat că va participa la manifestaţii numai în cazul în care vor fi paşnice.

"Revendicările trebuie să se refere la corectarea procesului revoluţiei şi nu la contestarea Adunării Naţionale sau Guvernului, care sunt instituţii legitime", alese de către popor, a adăugat el.

Oficiali şi mai multe organizaţii, între care grupări islamiste, acuză fideli ai fostului regim că sunt în spatele îndemnurilor la manifestaţie destinate, potrivit lor, "să semene dezordine şi să perpetueze instabilitate în ţară".

Pe Facebook, internauţi care se opun acestor îndemnuri au subliniat că "instituţiile sunt legitime şi nu există niciun motiv să fie contestate".

În opinia lui Hadj Ahmed Mouldi, în vârstă de 54 de ani, tehnician informatic la Tripoli, libienii se vor mobiliza, pentru că "la 16 luni după îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi nimic nu s-a schimbat, iar guvernele nu au reuşit să stabilească securitatea sau să restaureze autoritatea statului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici