"Infracţiunea romă - o ameninţare pentru stat" - broşură distribuită de un partid naţionalist bulgar

Partidul naţionalist bulgar Ataka a început să distribuie broşuri intitulate "Infracţiunea romă - o ameninţare pentru stat", însoţite de documente de promovare a liderului formaţiunii Volen Siderov în cursa pentru alegerile prezidenţiale, relatează Novinite.com.

381 afișări
Imaginea articolului "Infracţiunea romă - o ameninţare pentru stat" - broşură distribuită de un partid naţionalist bulgar

Avertizări privind infracţiunile romilor, într-o broşură distribuită de un partid naţionalist bulgar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Broşura de 28 de pagini imprimată alb-negru conţine articole şi discursuri ale lui Siderov din 2006 până în prezent, în care acesta insistă asupra "romizării" Bulgariei şi a infracţiunilor comise de membrii acestei etnii, potrivit săptămânalului Capital.

Aceasta include şi extracte selective din informaţiile apărute în presă în legătură cu infracţiunile grave comise de populaţia romă puse laolaltă cu scopul de a incita la ură etnică.

Un grup de jurnalişti de la săptămânalul economic a anunţat procurorul-şef şi conducerea administrativă a biroului procurorului din Sofia în legătură cu distribuirea acestor broşuri în staţiile de metrou din Sofia.

Marţi dimineaţă, procurorul Boris Velcev le-a ordonat tuturor birourilor procurorilor din ţară, precum şi poliţiştilor care supraveghează manifestaţiile, să aresteze pe loc persoanele care incită la ură rasială şi ură etnică, să deschidă imediat proceduri judiciare şi să ofere prioritate acestor cazuri.

Solicitat să comenteze, biroul de presă al partidului Ataka a declarat că broşura a fost inspirată de evenimentele de la Katuniţa şi că fragmentele folosite provin din ziarul Ataka şi din discursurile politice ale liderului lor.

După ce un tânăr bulgar în vârstă de 19 ani ar fi fost ucis vineri de un membru al clanului liderului local al romilor Kiril Raşkov în satul Katuniţa din apropiere de Plovdiv, au izbucnit proteste care s-au extinse treptat în toată ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici