Inspectorii AIEA vor vizita centrala Zaporojie „zilele următoare”

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor şi a temerilor tot mai mari privind un potenţial accident nuclear.

201 afișări
Imaginea articolului Inspectorii AIEA vor vizita centrala Zaporojie „zilele următoare”

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că îşi „continuă consultările cu toate părţile în vederea trimiterii unei misiuni de experţi AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranţei şi securităţii nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, citat de CNN.

Rafael Grossi este membru al echipei de experţi, potrivit unui raport al New York Times, care susţine că l-a văzut pe Grossi pe o listă de nume, care includea şi „alţi 13 experţi din ţări în mare parte neutre”. Pe listă nu apar experţi din SUA sau Marea Britanie.

Anunţul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât şi operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunţat sâmbătă că situl centralei nucleare a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente.

Energoatom a anunţat vineri că centrala a fost reconectată la reţeaua de electricitate din Ucraina, la o zi după ce a fost deconectată pentru prima dată în istoria sa.

De asemenea, autorităţile oraşului Zaporojie au pus la dispoziţia locuitorilor pastile de iod, în contextul în care îngrijorarea privind un posibil accident nuclear este tot mai mare.

„Timp de decenii, siguranţa nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruşi trebuie să iasă din centrală - nu au ce să facă acolo”, a spus duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici