Integrarea romilor într-un sat din Franţa se desfăşoară cu dificultate

Procesul de integrare a romilor în cadrul unui proiect aplicat în Franţa nu se ridică la nivelul aşteptărilor, provocând îngrijorare în teritoriu, relatează ziarul Le Parisien, în ediţia electronică.

1636 afișări
Imaginea articolului Integrarea romilor într-un sat din Franţa se desfăşoară cu dificultate

Proiectul-pilot de integrare a romilor într-un sat din Franţa se desfăşoară cu dificultate - presă

Senatorul Jean-Yves Leconte, reprezentându-i pe francezii din străinătate, tocmai a vizitat acest loc unic în Franţa, un sat de inserţie, unde au fost primiţi 74 de romi originari din România.

Programul de inserţie, finanţat de Uniunea Europeană cu 250.000 de euro şi de consiliul general din Val-de-Marne, întâmpină în continuare numeroase obstacole în pofida eforturilor organizaţiei Habitat şi Sănătate, care gestionează acest proiect în teritoriu, potrivit Le Parisien.

"Lucrurile nu merg foarte bine", a declarat Maria, care a ajuns aici, după ce a făcut chirpici în România, a prestat diferite servicii la negru în Italia, a cerşit la Paris şi şi-a pierdut doi copii după ce tabăra de la Orly, în care se stabilise, a luat foc în februarie 2010.

Cei 74 locuitori trăiesc din vânzarea fierului vechi şi cerşit

Obiectivul privind locuinţele este cu siguranţă atins, dar romii supravieţuiesc în continuare din vânzările de fier şi cerşit, adulţii fiind în continuare vizaţi de restricţiile pe piaţa muncii pentru români, iar demersurile administarative se desfăşoară extrem de lent.

"În toamnă vom depune la prefectură şapte dosare complete în vederea obţinerii permiselor de muncă", explică Laurence Potte-Bonneville, directoarea regională a asociaţiei.

Educaţia adolescenţilor se face cu dificultate

Dacă la şcoala primară Marcel-Cachin nu sunt semnalate probleme, la gimnaziu şi la licee, adolescenţii, care au călcat arareori sau niciodată într-o şcoală, au probleme în a se conforma constrângerilor.

"Pentru unii, a se trezi în fiecare zi pentru a veni să asculte un profesor nu este un gest automat. Nu au făcut-o niciodată", explică una dintre profesoare.

La opt luni de la instalarea acestora în satul de insterţie, adulţii pot în sfârşit urma cursuri socio-lingvistive în vederea căutării unui loc de muncă, asociaţia Habitat şi Sănătate având dificultăţi în recrutarea unui profesor, după ce trei au refuzat în ultimul moment, iar al patrulea s-a întâlnit cu romii la începutul lui iulie.

Astfel, în timp ce autorităţile au acordat un răgaz de trei luni pentru evaluarea acetui proiect, în acest moment satul de inserţie nu poate fi considerat o reuşită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici