Iranul a dezvăluit un avion de atac fără pilot. Cum arată "Fotros", care are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri - VIDEO

Iranul a dezvăluit luni un avion fără pilot, "Fotros", care poate să fie echipat cu rachete, anunţând că raza de acţiune a acestuia atinge 2.000 de kilometri, potrivit agenţiei oficiale Irna.

1842 afișări
Imaginea articolului Iranul a dezvăluit un avion de atac fără pilot. Cum arată "Fotros", care are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri - VIDEO

Iranul a dezvăluit un avion de atac fără pilot. Cum arată "Fotros", care are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri

Fotros este prezentat ca avionul fără pilot construit până în prezent în Iran care dispune de cea mai mare rază de acţiune. Aceasta îi permite să atingă Israelul, situat la aproximativ 1.000 de kilometri, inamicul său recunoscut.

"Drona (avion fără pilot) Fotros are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi poate zbura la o altitudine de 25.000 de picioare (7.620 de metri), cu o autonomie de zbor de 16 până la 30 de ore", a declarat în cursul unei ceremonii Mohammad Dehgan, ministrul Apărării.

"Poate efectua operaţiuni de recunoaştere sau purta rachete de tip aer-sol în cadrul unor operaţiuni militare", a adăugat el.

Avionul a fost testat "cu succes" şi "arată că sancţiunile impuse de inamici nu sunt un obstacol în calea progresului în industria Apărării", a subliniat ministrul.

Iranul s-a lansat în ultima perioadă într-un important program de producţie de avioane fără pilot, provocând îngrijorare Statelor Unite şi altor ţări occidentale.

La sfârşitul lui septembrie, Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului, au anunţat producerea în masă a avionului fără pilot "Shahed-123" (martor), cu o rază de acţiune de aproximativ 1.700 de kilometri, capabil să transporte opt rachete şi cu o autonomie de 24 de ore fără întrerupere. Shahed-123 a fost dezvăluit în septembrie 2012.

În acea perioadă, Iranul a prezentat şi avionul fără pilot pentru misiuni de recunoaştere "Yassir" (facilitator) cu o rază de acţiune de 200 de kilometri şi capabil să zboare la altitudinea de 4.500 de metri, potrivit presei iraniene. El copiază un exemplar al avionului american fără pilot ScanEagle pe care Iranul a afirmat că l-a capturat în decembrie 2012 şi că a început să-l "reproducă".

Armata iraniană a anunţat totodată producerea în serie a avionului fără pilot de atac Rad-85 (trăsnet).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici